Företagande

De vågade ta steget och starta eget

Sedan ett par år tillbaka är det flera ljusdesigner som hoppat av sina anställningar och startat eget. Ljuskultur har pratat med tre av dem om fördelarna med det – men också utmaningarna

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Att starta eget kan för många innebära att uppfylla en dröm om ökad frihet och ansvarstagande. Men vad är det som krävs för att man ska våga ta det avgörande steget? Och vad är det som fått så många att göra det nu?

– Jag tror det blir en dominoeffekt. Några börjar, det funkar bra och då blir andra inspirerade att följa efter. Även om man trivs på sitt företag behöver man lite ombyte ibland. Och om man jobbar i egen regi kan man ta fler typer av uppdrag och samarbeta med fler vilket ger större mångfald och bredd, säger ljusdesignern Mikaela Åström Forsgren som startade eget i augusti 2022.

Vid det laget hade hon jobbat på White i Göteborg i 17 år, ända sedan hon blev klar med studierna i Jönköping.

– Men efter att ha varit där så länge kändes det lite som att jag behövde flytta hemifrån och prova något nytt. Sedan har jag alltid funderat på hur det är att vara sin egen och jag har bestämt att om jag är nyfiken på något så ska jag också prova det. Innan jag startade kändes hindren ganska höga, men när jag väl startade flöt allt på mycket bättre än väntat, säger Mikaela.

Mikaela Åström Forsgren
startade egna företaget
Beamstar Studio i augusti 2022.

Hennes tidigare kurskamrat Micaela Pärsdotter Andersson tillhör också dem som startat eget. Hon drog i gång sitt företag efter att ha gått och funderat på det länge och nu var det flera saker som avgjorde att tiden var mogen. En aspekt var att hennes sambo som också är egenföretagare hunnit bygga upp en stabil verksamhet, en annan att barnen hunnit bli tillräckligt stora.

– Men det som verkligen avgjorde att det blev just nu var att många av mina kollegor slutade samtidigt och började på andra liknande konsultbolag. Jag ville inte följa med dem, för om jag skulle göra en förändring ville jag göra något helt annat. Men om det inte hade varit för det hade jag nog väntat ett år till, berättar Micaela.

Micaela Pärsdotter Andersson driver egen ljusstudio under namnet Räveld.

För Hampus Simmons som senast arbetade på Light Bureau föregicks starta eget-beslutet av en stor portion vånda. Familjen hade precis köpt hus och fått barn och planerade ett barn till. Även han hade länge funderat på att starta eget och fick nu ett erbjudande om att gå in som delägare i ett bolag.

– Det lät spännande och i samband med det ringde jag min ingifta farbror som driver eget företag för att höra hans synpunkter. Men han tyckte att jag skulle fundera på om det inte vore bättre att starta eget själv och få makten över mitt arbetsliv på ett helt annat sätt, berättar Hampus.

Själv var han väldigt tveksam om det var rätt tillfälle på grund av familjesituationen.

– Då ringde han tillbaka till mig och sa att han kunde starta upp ett dotterbolag och sätta in startkapital som jag kunde betala tillbaka så fort det blev snurr på verksamheten. Men om det går åt pipsvängen då? undrade jag. Det gör det inte och i så fall delar vi på risken, svarade han. Han var verkligen den som inte bara fick mig att släppa sargen utan till och med drog mig därifrån, säger Hampus.

Hampus Simmons jobbar i egna företaget Simmons Ljusstudio.

Gått fortare än förväntat

Både han, Mikaela och Micaela trodde att det skulle ta ett tag innan deras respektive verksamheter kom i gång ordentligt, men det har gått mycket fortare än alla förväntat sig.

– Det första halvåret hade jag kanske 25–50 procent beläggning, sedan dess har jag successivt ökat till 75 procent vilket är precis vad jag vill ha. Jag har inget mål att jobba så mycket som möjligt utan målet är att kunna styra min tid, välja själv vad jag vill jobba med och må bra under tiden, säger Mikaela.

Även Micaela har haft bra med uppdrag trots att hon bara varit i gång ett knappt halvår.

– Under hösten har jag varit underkonsult på halvtid hos WSP där jag jobbade tidigare och nu har jag fått in ett stort och flera mindre uppdrag till själv. Men jag har heller ingen ambition att jobba 100 procent, utan vill ligga på 75 procent, vilket jag även gjorde som anställd, berättar hon.”Jag känner mig mycket lugnare sedan jag startade eget, antagligen för att jag själv har kontrollen och det bara hänger på mig.”

Hampus har också haft fullt upp att göra hela tiden – ända sedan dag två.

– Första dagen gjorde jag en massa ärenden och kände att jag fick mycket gjort men inte tjänade en krona. Men dag två var det redan full fart. Först hade jag ett uppdrag kvar som underkonsult hos min tidigare arbetsgivare Light Bureau och sedan började telefonen ringa om andra jobb. Nu har jag full beläggning fram till mars-april eller till och med fram till semestern. Sådan framförhållning brukade jag aldrig ha tidigare, utan kanske snarare en månad i taget, berättar han.

Ingen av dem har märkt av lågkonjunkturen person­ligen, men påpekar att det händer saker i andra delar
av branschen.

– Det känns lite skrämmande att några storföretag reagerat så snabbt och lagt ner sina ljusavdelningar. Så visst finns det en viss otrygghet i branschen just nu. Jag kan själv vara ganska orolig av mig, men det märkliga är att jag känner mig mycket lugnare sedan jag startade eget, antagligen för att jag själv har kontrollen och det bara hänger på mig, säger Micaela.

Läget för arkitekter och teknikkonsulter

Jannice Johansson Steijner på bransch- och arbetsgivar­organisationen Innovationsföretagen tror att ljusdesigner kan klara sig bättre än många andra delar av branschen, speciellt jämfört med inredningsarkitekter som haft det ovanligt tufft.

– Det läge vi vant oss vid som ett normalläge är att det är jämnstarka marknader för de olika medlemmarna inom innovationsföretagen men just nu har vi en väldigt stor spridning. Vi såg de första varslen på arkitektkontoren för drygt ett och ett halvt år sedan, speciellt på bostadssidan. Sedan var det ett jämnt inflöde under hela 2023, med en ökning på senhösten. Å andra sidan finns det vissa delar som knappt är berörda alls, som teknikkonsulterna. För ljusdesigner beror det nog på vilka delar av samhällsbyggnadssektorn man jobbar med och mot. Jobbar man med inredningsarkitekter som har den allra högsta arbetslösheten kan det nog vara tufft. Men om man jobbar med infrastruktur ser det betydligt bättre ut. Så man kan väl säga att min bild är att en del av marknaden för ljusdesigner är svag och en är stark,
säger hon.

Exakt hur det ser ut med uppsägningar i ljusdesignbranschen och om det har fått en del att starta eget även av den anledningen vet hon inte. Däremot är det vanligt bland inredningsarkitekter att göra det i svagare konjunkturlägen.

– Det kunde vi bland annat se under pandemin då många valde att starta eget. Arkitekter är vana vid att gå i och ur olika anställningsformer. Man kanske har ett eget företag, men låter det vara vilande under perioder när man har någon form av anställning, för att sedan starta i gång igen. Så det är möjligt att den kulturen sprider sig till andra närliggande yrken också, säger hon.

Det praktiska vid uppstart

Både Hampus, Micaela och Mikaela har valt aktiebolag som bolagsform för att slippa blanda ihop företagets ekonomi med privatekonomin. Micaela och Hampus har båda anlitat varsin redovisningskonsult för att sköta bokföringen, medan Mikaela vill göra allting själv.

– När det gäller årsredovisningen har jag tagit lite hjälp av en kompis som är ekonom och har erfarenhet av företagsekonomi, annars har jag läst på och gör allting själv. Det som hjälpt mig mycket är att ha ett konto hos Visma där jag har mitt fakturerings- och bokföringsprogram och där man kan få mycket hjälp och tips, säger hon.

Ingen av dem tyckte att det var speciellt krångligt att starta upp företaget, men påpekar att man måste vara beredd på att det kan ta lite tid, minst ett par månader – speciellt eftersom det kan ta lite tid att få bolagsnamnet godkänt och registrerat. Hampus bolag heter nu Simmons Ljusstudio AB. Mikaelas heter Beamstar Studio AB och Micaelas heter Räveld AB.

– Jag hade valt och registrerat ett annat namn först, men det kändes aldrig riktigt rätt. Sen lånade vi en barnbok på biblioteket där namnet Räveld dök upp, vilket är en äldre finsk benämning för norrsken. Det är ett häftigt naturfenomen med så många goda värden, och blir också en påminnelse om hur viktigt det naturliga ljuset är och att vi ibland kan behöva skala ner det artificiella ljuset, säger Micaela.

Har ni några tips till ljusdesigners som vill starta eget?

– Jag tror att det kan vara bra att ha lite erfarenhet av yrket och branschen först, så man inte gör det direkt som nyutexad. Men om man har det tycker jag inte man ska vara rädd för att ta steget. Inför starten kan man få jättemycket hjälp och hitta all info på webbisdan verksamt.se. Sen är det bra att skaffa sig ett bra bokföringsprogram. En annan sak är att även om man inte har råd att certifiera sig i början, så ska man se till att skaffa sig en miljö- och kvalitetspolicy som man kan visa sina kunder och samarbetspartner. Naturvårdsverket har bra info om vilka punkter som är viktiga att tänka på, säger Mikaela.

–Själv fick jag många bra tips av två andra ljusdesigner som nyligen startat eget i Jönköping, Cecilia Eklind och Kent Hulusjö som driver Ljusstudion. Det kunde handla om allt från vad man ska tänka på när man köper dator, vilket webbhotell som är bra och vilka steg man behöver ta och i vilken ordning. Så jag kan verkligen rekommendera att man skaffar sig en mentor med erfarenhet av att starta eget, säger Micaela.

– Om man vill starta eget tycker jag verkligen att man ska våga ta steget. Så här i efterhand finns det bara en sak jag ångrar och det är att jag inte gjorde det tidigare, säger Hampus.

Publicerad den 15 februari 2024
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2024

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här