Frozen Desert av Bertil Göransson transformerar platsen till en isöken. Likt mäktiga isberg sticker mineraliska formationer upp genom marken. Med hjälp av ljus och ljud skapas illusionen av att man befinner sig på ett isflak i Antarktis.
Breaths av Joanna Thede och Solveig Lindgren Inderbitzin är ett interaktivt, turnerande konstverk som startade 2012. Besökaren bidrar med sitt andetag, som försluts i en plastpåse och samlas till ett ständigt växande andetagsarkiv.
Eldflugor av Johanna Hernaeus, Douglas Hillgrund och Lisa Olsson. Slottsparkens mörka allé befolkas av reflektioner som är ständigt rörliga i vinden. Besökaren dras in i en magisk värld och förlorar fotfästet en stund i ett rum med oklara gränser.
Evenemang

Dark Light Poetry – hur lite är nog?

En spännande och tankeväckande vandring genom ett antal ljusverk skapade av konstnärer, designers, arkitekter och belysningsentreprenörer.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Dark Light Poetry är ett arrangemang som Sydljus anordnade den 4–5 november på det skånska slottet Övedskloster med sin park, borggård och sina alléer – ett av Sveriges främsta rokoko-anläggningar. Med utgångspunkt, att i kompakt mörker, få en visdom i och kunna relatera till använd ljusmängd och upplevelse av rumslighet, för att sedan ta med sig detta i det dagliga arbetet med våra offentliga rum.

Dark Light Poetry anordnades i samband med Österlen Lyser, som vill stimulera turistnäringen, främja näringsverksamhet och skapa gemenskap mellan byarna och föreningarna under några dagar i november på Österlen med omnejd.

Medverkande i projektgruppen: Johanna Hernaeus; Viveca Rosencrantz; Joanna Thede; Ingvar Eriksson, Flux; Bertil Göransson; Jacob Leijdström; Lisa Olsson, Atelje Lyktan; Mikael Nilsson, Thorn och Magnus Nilsson, Fergin.

Externa deltagare: Ulla Ridderberg; Carin Pleininger; Solveig Lindgren Inderbitzin; Douglas Hillgrund, Fagerhult och Lars Rydberg, Philips.

Länk till projektet

Publicerad den 31 januari 2017
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2017

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här