Visionen var att med ljusets hjälp skapa ett sakralt uterum på Nacka Norra kyrkogård.
Ljuset förstärker Tideverkets form, ett kvarnhjul, en symbol för det gamla Nacka.
Notiser

En plats för stillhet

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

På Nacka Norra kyrkogård ligger askgravplatsen ”Tidevarv” centralt placerad. Gravplatsen binder samman kyrkogårdens västra och östra del och syns från flera olika håll.
Denna vackert parkliknande kyrkogård är en populär plats för promenader och en plats för vila och stillhet. Dock har den inte varit så tillgänglig under dygnets mörka timmar fram tills nu.

På uppdrag av Nacka Församling har ljusdesigner Helena Aman Johansson på PQR Ljusdesign i nära samarbete med kyrkogårdschef Sabine Bouleau och kyrkogårdsmästare Ulf Jansson, ljussatt Tidevarv. Visionen var att med ljusets hjälp skapa ett sakralt uterum som knyter an till platsen och leder in besökaren på kyrkogården.

– Samarbetet har fungerat mycket bra då vi varit med på provbelysningarna och fått ge våra önskemål och Helena har delgett oss sina kunskaper, säger Ulf Jansson. Tidevarv är indelat i tolv sektorer som ska symbolisera ett varv av tid. Ulf Jansson står för utformningen som kommer från ett kvarnhjul, en symbol för det gamla Nacka. Centrerat på Tidevarv har konstnär Anders Jansson formgivit konstverket Röse, duva, klocka, löv.

Med nytt ljus markeras Tidevarv genom ett släpljus på muren runt om, som framhäver utformningen. Stor vikt har lagts vid att undvika bländning med hjälp av specialbländskydd och rätt placeringar av armaturer. De många betraktelsevinklarna i kombination med stora kontraster mot den mörka omgivningen har varit utmaningar genom projektet.

De majestätiska trädkronorna ovan askgravplatsen fångar upp ljuset och ges en sober ljussättning som får blicken att riktas uppåt. Duvan i mitten av Tidevarv accentueras mot stenröset och blir en del av blickfånget och skapar dynamik i skalan mellan det lilla och det stora. Helheten skapar en stämningsfull plats för möten, vila och stillhet även efter mörkrets inbrott.

 

Publicerad den 5 april 2016
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2016

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här