Den här bilden är fotograferad i Toscana, Italien. Jag tycker mycket om det stillsamt vackra landskapet och ljuset som är både mjukt och krispigt på samma gång, det gör platsen optimal för en fotograf.
Artwork för elektrogruppen Midaircondo, arbetet pågick under ett halvårs tid, då vi återvände till huset på nästan 1000 kvm där varje rum hade en egen naturlig ljussättning. Helt fantastiska förutsättningar för den typen av fotografi som jag gillar. Arbetet har många år på nacken och är ett av få jag inte tröttnat på.
En lekfull plåtning inspirerad av Santas workshop tillsammans med Catherine Vaindorf och Madeleine Gaterud, fotograferat på ett slott utanför Stockholm.
Fotografporträttet

Ida Borg

Ida Borg fascineras av människor och det möte som uppstår i det. För Ljuskulturs läsare är Ida bekant genom flera personporträtt under åren.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Ida är född och uppvuxen i en förort till Stockholm och har studerat vid Högskolan för fotografi , numera Valand, i Göteborg. Hon arbetar som kommersiell och redaktionell fotograf i Stockholm och ägnar sig även åt egna gestaltande projekt. Bland uppdragsgivarna finns, bland annat, varuhuset NK samt mode- och inredningstidningar som Elle och Residence.

Vad är det som gör ett motiv intressant?

– Jag tycker ofta att det handlar om en stämning som uppstår då ljus, komposition och motiv är samstämda. Ofta kan det lilla – en detalj i rummet, eller något vi i vanliga fall inte ägnar någon uppmärksamhet, bli det intressanta.

Vad är det mest fascinerande i att fotografera ett ansikte, en person?

– Att det ibland går så hisnande fort att komma nära en annan person genom att avbilda den, det är svårt att hålla en fasad både framför och bakom kameran.

Vad är ljus för dig och vad är det svåraste med ljuset?

– Ljus är stämning för mig, det styr känslor som trygghet, rädsla, lugn. ”Ljus är stämning för mig, det styr känslor som trygghet, rädsla, lugn.” Min ingång till den fotografiska bilden är kärleken till, fascinationen för och leken med ljus och perception. Det svåraste med ljuset är att hitta tillbaka till ett ögonblick och återskapa ljus och stämning utan att tappa något på vägen.

Tips till hobbyfotografen:

1. Lär dig de tekniska grunderna det ger dig större frihet i längden.
2. Fotografera mycket så du har ett stort material att titta på och som kan berätta för dig vart du ska, ibland är tanken underordnad bilden.
3. Begränsa dig inte, prova och misslyckas, det kan vara din största tillgång i efterhand.

Se fler av Idas bilder

Publicerad den 4 april 2016
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2016

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här