Masterna och pollarna är specialritade av Black Ljusdesign för att passa det övergripande formspråket i parken. Armaturerna på masterna är från ACDC Lighting och i pollarna från Siemens. Bänkarna belyses underifrån av LED-listor från Osram och pergolan får sitt ljus av väggarmaturer från Bega.
Notiser

Ljus skapar karaktär i Tyresö stadspark

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Tyresö stadspark länkar samman dalstråket med Tyresö centrum består, bland annat, en lekfull vattenkonst i anslutning till en pergola med långbänkar och fina planteringar. Under vintern har parken fått en ny, stämningsfull och karaktärsskapande ljussättning.

Stadsparken har en genomgående grafik i form av näckrosen och forellen som har präglat markmönster, dagvattenränna, pergola och entréskyltar. Dagvattnet visualiseras som en bärande del i strukturen, med öppna dagvattenrännor och vattenrenande våtmark. Allt dagvatten från torg, park och dalgång samlas upp i en ”raingarden”, som avlastar det befintliga dagvattensystemet och bidrar med urban grönska.

Belysningen består av höga rektangulära master med spotlights och pollare som har inordnats i torgets och parkens möblering. Ljuset är dramatiserande och kontrastrikt. Lågt och stämningsfullt ljus kommer från pergolan och integrerat i den långa bänken. Masterna och själva pollarna är specialritade för projektet av Black Ljusdesign, för att passa det övergripande formspråket. Viktigt var också att de ska tåla yttre påfrestningar och man har därför valt VKR-profiler i stål som utgångsform.

Ansvarig ljusdesigner: Alexander Cederroth, Black Ljusdesign

Publicerad den 5 april 2016
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2016

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här