Foto: IStockPhoto
Forskning

Avsaknad av ljus bidrar till ohälsa

Mental ohälsa har ökat dramatiskt de senaste åren hos unga. Sömnstörning och trötthet under dagtid tycks följa utvecklingen.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

En möjlig förklaring kan vara att sömnen störs mer än tidigare och att en ändrad livsstil i 24-timmarssamhället leder till ökad så kallad ”social jetlag”. Depressionsbesvär kan bero på störningar i dygnsrytmen och sömnbrist men också vara kopplat till ljusbrist.

En ny studie som genomförts på gymnasieelever visar att daglig behandling med ljusglasögon minskade depressionsbesvären signifikant. Bakom studien står Arne Lowden på Stressforskningsinstitutet Stockholms universitet och vill påvisa hur avsaknad av ljus bidrar till ohälsa och hur ljusbehandling kan främja mental hälsa och återhämtning.

Studien visade att 18 % av eleverna som deltog (1 242 elever) led starka symtom på depression. Man kunde även påvisa en koppling mellan depression och sämre skolprestation, mindre fysisk aktivitet, stress och sömnproblem. Dagsljus visar sig vara en viktig faktor och november är den månad då man mår som sämst.

De 50 elever som medverkat i studien deltog också i en behandlingsstudie under den mörka årstiden. Under två veckor bar de ljusglasögon 20 minuter på morgonen. Generellt hos deltagarna minskade depressionsbesvären signifikant med 25 %. Stress minskade med 11 %, trötthet med 14 %, sömnproblem med 16 % och grad av kvällspigghet med 5 %.

– Av de 50 i försöksgruppen rapporterade 68 % starka symtom på depression före försöket. Den gruppen minskade till 26 % efter försöket. Det visar att ljusbehandling med ljusglasögon kan vara en effektiv korttidsbehandling mot upplevd depression att delvis reducera rapporterade problem med humör, trötthet, sömn och stress, säger Arne Lowden.

Stress, sömnproblem och sänkt prestationsförmåga är några följder som felaktig belysning kan ge upphov till. Forskning visar att man genom att anpassa belysningen kan påverka kroppens hormoner och få människor att må bättre och hålla sig friska.

– Tyvärr underskattar vi betydelsen av rätt belysning i dag. Andra undersökningar visar även att studieresultaten ökar med ungefär 15% med rätt belysning i skolmiljön. Med dagens teknik kan man idag enkelt bestämma vilka egenskaper ljus ska ha i olika situationer för att skapa studiemiljöer som är gynnsamma för människan, både i hemmet och skolan, säger Mikael Castanius, VD för Belysningsbranschen.

Publicerad den 31 januari 2018
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2018

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här