Therese Abramsson och Ronnie Eckervig från Exengo är anlitade av ­fastighetsägaren respektive hyresgästen.
2. Restaurang Camp Fire. Vid den stora, öppna ”läger­elden” kan man stanna för middag eller bara grilla marsmallows.
3. Hotellrum
4. Hisshallen på våning 3
Entré
5. Camper lounge konferensrum. Lounge eller vardagsrum? På Scandic Downtown Camper finns mycket hemma-hos-känsla.
Tema Hotell

Storstadscamping

En av Stockholms mest centrala platser, Brunkebergstorg bakom Kulturhuset, har bytt skepnad. Från mörkt och skumt till ljust, samtida och inbjudande med hotell och restauranger som nya vardagsrum. Downtown Camper lockar med en urban hemma-hos-känsla.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Redan vid första steget över tröskeln på Downtown Camper står det klart att något har hänt i hotellutvecklingen. Två kvinnor kommer med varsin kajak i släptåg. Runt omkring står cyklar och longboards som hotellgästerna också kan låna, visar det sig vid förfrågan hos en så kallad lifestyle concierge. På väggen en lista med tider för allt från jogginggrupper och yoga för män till veckans olika föredrag i serien Downtown Talks. Även sportkläder finns att både hyra och köpa om man skulle ha glömt när aktivitetslusten faller på. Men inte bara allt detta känns nytt. Att träda in på det i höstas öppnade Downtown Camper, ett av Scandics fem nordiska så kallade signaturhotell, är att komma till ett slags inkluderande, internationell, aktiv familj. Utöver hotell- och konferensgäster sitter här många frilansare och jobbar på dagarna, har kundmöten och äter lunch.

Stylt är namnet på företaget som har ansvarat för konceptutveckling och inredningsdesign. Den sistnämnda är generöst inbjudande, tänkt att skapa känslan av att gränsen mellan arbete och fritid suddas ut på en plats där det ska vara mysigt att hänga. En konsekvens av den internationella trenden ”blessiure”, en kombination av business och leissure, affärer och fritid. Även gränsen mellan natur och stad är flytande, som att mitt i staden paddla innan frukost och grilla marshmallows över restaurangens öppna eld efter middagen.

Smidigt samarbete med ljuset

Ronnie Eckervig och Therese Abramsson från Exengo har varit hyresgästen Scandics respektive fastighetsägaren Stenas ansvariga ljusdesigner. Ett faktum som inte bara tyder på att belysning ses som en mycket viktig fråga, men som också gett ett mycket mer effektivt samarbete genom daglig kommunikation eftersom de sitter på samma kontor. Exengo fick av byggherren Arcona programhandlings- och projekteringsuppdraget hösten 2015 då det befintliga, slitna hotellet Sergel Plaza skulle förvandlas till en samtida skönhet. En stor utmaning då byggnaden, inklusive grundbelysning, färdigställdes långt innan innehållet påbörjades. När Scandic, som Exengo kände väl efter att ha medverkat i arbetet med flera av kedjans signaturhotell, kom in i bilden intensifierades samarbetet mellan de båda ljusansvariga. Då var närheten en stor fördel och lösningarna kom både lättare och snabbare som till exempel när de olika kravställarnas besked krockade. Ronnie lade bland annat stor möda på att tolka vilken känsla arkitekterna ville uppnå – det mysiga, lägereldsljusets färgtemperatur. Istället för att stirra sig blind på ljusnivåer begrundades istället hur de olika rumsligheterna skulle användas. Eftersom inredningen skulle komma på plats i ett mycket senare skede gällde också att säkerställa att anslutningarna förbereddes för enkel och effektiv inkoppling – kontaktskenor blev en mycket viktig komponent. Resultatet blev en generell belysning som tydligt definierar både större rumsligheter, de mindre ”rummen i rummet”, hittar objekten i inredningen och levandegör dem.

5 ljusatta favoriter:

Här följer fem olika delar av Downtown Camper som Therese Abramsson och Ronnie Eckerig är särskilt nöjda med:

1. Receptionsytan

Glöm forna tiders marmordisk som signalerar hit men inte längre. På Downtown Camper välkomnar den långa, generösa receptionen och leder gästerna in i hotellets lounge-, konferens- och restaurangytor. Med en stor, central lanternin, ett slags transparent innertak, var den största utmaningen att få dagsljus och belysning att samspela. Nätet av rep, för modiga gäster att chilla i, bidrog till att skapa en kontrast, spännande skuggor och att fånga känslan av det mysigt mörka som konceptet gick ut på. En mängd mindre spotlights integrerade i inredningen bidrar till ett både högt och lågt ljus medan ljuset på de vertikala ytorna definierar rummet.

2. Campfire restaurang

En stor, öppen ”lägereld” utgör restaurangens hjärta och fungerar som en generös mötesplats för såväl större som mindre sällskap, för en hel middag eller bara marshmallows-grillning. Restaurangens olika delar definieras av olika slags inredning och olika höjder på tak och belysning. Den centrala lägerelden, var med sin hetta och rök en av Exengos ventilationskonsulters större utmaningar. Restaurangtaket är fyllt med mängder av installationer, samordningen mellan dem blev otroligt viktig för att inte förlora för mycket av takhöjden. En grundbelysning av pendlade kontaktskenor med riktbara spotlights och anslutningsmöjlighet av inredningsbelysningen, bidrog till flexibilitet i både samordning och sena möbeljusteringar.

3. Hotellrum

Naturens färger och material utgör grunden i hotellrummen, tänkta att göra gästerna avslappnade och harmoniska. Till detta bidrar också belysningen som är dimbar och spelar fint med inredningen, bland annat genom att skapa skuggor. Fönsternischernas värme- och ventilationstrumma har byggts in och smart dolts av en samtida kombination av mysig fönstersoffa och dagbädd med utsikt över det urbana landskapet utanför. Ljuset från infällda spotlights i fönstret bidrar till fasadbelysningen utifrån. En noggrann riktningsguide gjordes med tips om att till exempel inte rikta ljuset på kuddarna eftersom gästen då får det i ögonen när hen slänger sig på sängen. Guiden innehåller också information om vilka slags ljuskällor som ska sitta i respektive armatur. En fin detalj är den specialgjorda armaturen bredvid badrumsspegeln – en enkel aluminiumprofil försedd med LED-strip och bländskydd, signerad Exengo.”Racketarna lånas i receptionen – perfekt med en halvtimmes spel innan middagen.”

4. Hisshallen på våning 3

När hissdörrarna öppnas möter ett pingisbord i trä. Racketarna lånas i receptionen – perfekt med en halvtimmes spel innan middagen. Bordet är dramatiskt upplyst av ett hårt nedåtriktat ljus i spotlights som tagits fram genom ett samarbete mellan Exengo och Rebel Light, lackerade i samma bruna färg som det påkostade ”grenverket” av fyrkantsstål, tänkt att föra tankarna till naturen. Utmaningen var enligt Therese Abramsson och Ronnie Eckervig att hitta en armatur som passade in i grenverkets minsta hål. Nödljusarmaturen är specialmonterad för att integreras i undertakets grenverk. Sammantaget ett påkostat intryck av en ofta trist, förbisedd hotellyta.

5. Camper Lounge konferensrum

Istället för traditionell konferenssittning vid ett stort bord finns här fem sittgrupper i olika höjder och utföranden. Som ett gigantiskt vardagsrum för mindre gruppdiskussioner – långt borta från det formellt strikta. Ett vertikalljus med möjlighet att highlighta inredningens många små detaljer krävde ett tätt samarbete med hyresgästens inredningsarkitekter som ville skapa så kallade social hubs, sociala knutpunkter i form av personliga rum där gränsen mellan arbete och fritid suddas ut. ”Att jobba med ljus i flera nivåer blev viktigt och inredningens många objekt hjälpte oss att hitta blänk och skapa reflektioner som gjorde helheten mer levande. En ständig diskussion med Stylt handlade om att hitta de mest lämpliga ljuskällorna till armaturerna de valt för konceptet”, berättar Ronnie Eckervig från Exengo.

3 heta hotell­­trender

BleISure

”Bleisure” innebär att flera resenärer vill blanda business och leisure – affä­rer och fritid. Därför ville Scandic Hotels i Downtown Camper skapa Nordens första resort i citymiljö och ett affärshotell med fokus på upplevelse och aktivitet. Inredningen, signerad Stylt, är inbjudande och generös, tänkt att skapa känslan av att gränsen mellan arbete och fritid suddas ut på en plats där det ska vara mysigt att hänga. Även gränsen mellan natur och stad är flytande, som att mitt i staden paddla innan frukost och grilla marshmallows över restaurangens öppna eld efter middagen.

Hemma-hos

Hotellet som en hemma-hos-lik mötesplats, social och inkluderande där inte bara hotellgästerna bor utan där vem som helst är välkommen att utnyttja ytorna till arbeta, chilla och/eller umgås. Ett exempel är begreppet Freelance Friday som introducerats av ett hotell i Jönköping, avsett för denna växande ”nomadiska” arbetsstyrka.

Signaturhotell

Signaturhotell som skiljer sig från kedjans andra enheter, är ofta mycket påkostade med ett tydligt koncept, som till exempel Downtown Camper. På dessa höjer hotellentreprenören ribban rejält, framför allt för de yngre generationerna som ses både som mer individuella och krävande. Sålunda en skräddarsydd, aktivitetsfylld hotellupplevelse mot en specifik målgrupp, som i Downtown Campers fall med allt från kajaker, cyklar och longboards att låna till att gå på föredrag, stadsvandringar och jogga i grupp. En lifestyle concierge hjälper den aktivitetsönskande till rätta.

Tre starka hotelltrender enligt inredningsarkitekt Anders Hjelm på konceptutvecklande arkitektur- och design­företaget Stylt ­Trampoli som vunnit en rad olika priser för sina hotellinredningar – och som utvecklat ­koncept/­ ­inredning för Hotell Downtown Camper by Scandic.

Publicerad den 31 januari 2018
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2018

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här