Projektnytt

En ljusets katedral

En av Milanos mest kända landmärken, den gotiska katedralen Duomo di Milano, har fått ny fasadbelysning.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Belysningen i kyrkans inre utrymmen uppdaterades redan till Expot 2018 och nu belyses den imponerande marmorbyggnaden även utifrån med LED-belysning från Erco. Att domkyrkan omges av ett pärlband av lyxbutiker och gallerior med sin belysning har inneburit att omgivningsljuset runt kyrkan ökat under de senaste åren.
– Vårt mål har varit att återställa domkyrkans ställning som piazzans huvudfokus och vi har, utan tvekan förbättrat upplevelsen av domkyrkan, säger Pietro Palladino, ansvarig ljusplanerare.

Domkyrkan utstrålar nu ett ljus som är symboliskt för hela staden. Byggnaden är inte bara Milanos katedral, utan ett viktigt landmärke för hela stadsmiljön. På katedralens fasader syns religionens läror och dogmer, skapelseberättelsen, helgonen och kristendomens hela historia. Denna nästan pedagogiska funktion blir ännu tydligare i det nya ljuset. Belysningsstyrkor mellan 70 och 100 lux gör att byggnadsverkets många detaljer framträder tydligare. Ljusfärgen 4000K förstärker uppfattningen av den grårosa Candoglia-marmorns färgnyanser.

För att belysa ett byggnadsverk i den här storleken i en tätbebyggd stadsmiljö, utan negativ inverkan på omgivningen, krävs strålkastare med mycket smal och exakt ljusfördelning. För den nya belysningen valde Pietro Palladino de bländfria strålkastarna Lightscan och Gecko från ERCO, båda har anpassats till de speciella projektkraven – med stora lumenpaket, hög skyddsklass, speciella fästbyglar och en armaturfärg som är perfekt anpassad till fasadens marmor och monteringspositionerna. Pietro Palladino placerade den nya belysningen på tre olika höjder: Längst ned på de befintliga masterna runt byggnaden, längre upp på intilliggande byggnader och på själva domkyrkan, för att belysa de viktigaste statygrupperna nedifrån och upp. Totalt har 570 LED-strålkastare använts.

Publicerad den 22 mars 2019
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2019

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här