ÅF Lighting
Företagsnytt

ÅF designar ljus för hotell i Versailles

Vid Versaillespalatset i Frankrike ska ÅF Lighting designa ljuset för tre kulturminnesmärkta byggnader som ska förvandlas till ett lyxhotell.

Den historiska byggnad som en gång hyste Ludvig den fjortondes finansdepartement ska förvandlas till ett luxuöst hotell, där hotellgäster kan tillbringa natten som kungligheter. Detta blir det första hotellet på palatsområdet. ÅF Lighting kommer att ljussätta interiören såväl som fasaden och de exteriöra delarna av hotellet.

– Det är ett fantastiskt unikt men komplext projekt. Eftersom byggnaden är k-märkt är det extra viktigt att ljusdesignen reflekterar och framhäver den ikoniska arkitekturen i palatset, säger ÅFs chefsljusdesigner ­Oscar Nyström. Hotellet kommer att inrymma 19 exklusiva hotelsviter med direkt tillgång till den kungliga trädgården, samt en restaurang där den berömde kocken Alain Ducasse ska servera fransk mat i världsklass.

De tre 1600-talsbyggnaderna kallas Hôtel du Grand Contrôle, Petit Contrôle och Pavillon des premières cent marches. Alla är i dåligt skick och den största har stått tom i ett decennium.

– Det är en stor ära att få hjälpa till att återuppliva så historiskt viktiga byggnader, och vi gör det i nära samarbete med arkitekter och historiker, säger Oscar Nyström.

Hotellprojektet i Versailles är det senaste i en rad internationella prestigeprojekt för ÅF Lighting, som Hôtel Le Metropol i Monte Carlo, Park Hyatt Vendôme i Paris och The Plaza i Muscat.

Publicerat den 1 september 2017

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här