Gästkolumnen

Äntligen uppmärksammas energieffektiviseringens mervärden!

Vi är många som har jobbat länge med energieffektivisering. Men budskapet har inte riktigt nått fram, sannolikt för att vi mest diskuterat kilowattimmar och minskade energikostnader. Men nu pratar vi på allvar om energieffektiviseringens alla mervärden. Och plötsligt är det så mycket enklare att vinna gehör.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

De flesta är nu överens om att man får många extravärden på köpet när man genomför energieffektiviseringsåtgärder. Men det är ofta svårt att beräkna värdet av dessa mervärden i ekonomiska termer, och det har lett till att vi underskattar dessa åtgärders verkliga värde.

International Energy Agency (IEA) tog fasta på det och gav 2014 ut rapporten ”Capturing the Value of the Multiple Benefits of Energy Efficiency”. Där delade IEA in mervärdena i 15 olika kategorier, t.ex. minskade växthusgasutsläpp, ökad industriell produktivitet och förbättrad hälsa och säkerhet.”Mervärden som ökad trygghet och ökad utomhusaktivitet, en rad miljömässiga effekter…”

Med den rapporten som grund bad Energimyndigheten mig och några kollegor att undersöka om IEAs mervärden också gäller för svenska förhållanden. Det korta svaret på frågan är JA! Inom ramen för uppdraget tog vi också fram en enkel visualiseringsmodell som ska kunna användas för att skapa bättre och mer välunderbyggda beslutsunderlag. I den första versionen av modellen använde vi fyra nivåer: individuellt, lokalt, nationellt och globalt. I ett andra utvecklingssteg nöjde vi oss med de tre första stegen för att förenkla användningen av modellen.

Ett av de energieffektiviseringsprojekt som vi testade modellen på var Energieffektiv belysning i Jönköping. Vår bedömning är att det projektet bidrar till mervärden i 12 av de 15 kategorierna. Utöver projektets märkbara energibesparingseffekt gav det mervärden som ökad trygghet och ökad utomhusaktivitet, en rad miljömässiga mervärden, fler arbetstillfällen m.m.

Och det är ju så klart inte bara i Jönköping man kan uppnå alla de här mervärdena. Modellen finns på Energimyndighetens hemsida. Det är bara att ladda ner den och sätta fart att visualisera mervärdena i era projekt.

Publicerad den 30 november 2017
Ur Ljuskultur Nummer 6, 2017

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här