Projektnytt

Intelligent ljus på storsjukhus

Det hittills mest storskaliga belysningsprojektet i Finland håller på att genomföras på Seinäjoki centralsjukhus, 35 mil nordväst om Helsingfors. Det handlar om ett innovativt projekt vars mål är att förvandla sjukhuset till en dynamisk arbetsplats för personalen och skapa en miljö som underlättar återhämtningen hos patienterna.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst för prenumeranter. Genom att bli prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material.

Bli prenumerant

Det är belysningsleverantören Helvar som tagit fram ett intelligent belysningssystem med människa i centrum. Ljusdesign har skapats i hela byggnaden för att maximera både utrymme och användbarhet. Ett intelligent belysningssystem med dygnsrytm som motsvarar vår inbyggda 24-timmars inre klocka anpassar belysningsnivåerna under hela dygnet. För att ge den optimala intensiteten av ljus och ökat välbefinnande och produktivitet för sjukhuspersonalen samtidigt som belysningen förbättrar den övergripande känslan av lugn och ro för patienter att återhämta sig.

Runt 200 belysningsroutrar har hittills installerades, och antalet kommer att öka ytterligare i takt med att renoveringen fortsätter. Samtliga routrar är kopplade till sjukhusets egna IP-nät, vilket gör systemet lätt att underhålla. Systemet är också mycket användarvänligt och går att förändra och justera efter behov av personalen själva. Både kontor och korridorer har konstanta ljuskontroller, rörelsedetektorer och automatisk ljusreglering. Automatisering av belysningen garanterar energieffektivitet och en övergripande minskning av kostnaden för belysning.

Att bemästra installationen i ett enormt sjukhuskomplex i full drift har varit en av de tuffaste utmaningarna. Sjukhuset består av ett stort nätverk av byggnader och renoveringen genomfördes i olika steg för att minska störningar för verksamheten. Arbetet inleddes i barnavdelningen under 2007 och sedan dess har 20 avdelningar gjorts om i en totalrenovering som är planerad att slutföras under 2025.

I de nu renoverande delarna har en välkomnande miljö och trevlig atmosfär ­åstadkommits med ljus och färg. Ljusdesignen i intensivvårds- och återhämtningsrummen är innovativt genomtänkt. Varje patient har avskildhet och lugn i kombination med god vård och övervakning.

Lösningen från Helvar kombinerar intelligent styrning med energieffektivitet och ljus med människan i centrum, i den hittills största installationen i sitt slag i Finland.

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare