Nya nätverk
Dags för nya arbetssätt?
I postpandemiska tider har mycket återgått till hur det var innan, men för många är arbetslivet förändrat i grunden. Vissa har till och med satt helt nya idéer i verket välkommen till två nya sätt att arbeta tillsammans!
Vill du fortsätta läsa?
Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.
Bli prenumerantEtt slags positiv pandemieffekt kan sägas vara att många tog sig en rejäl funderare över sin arbetssituation. Hur, var och hur mycket vill jag egentligen jobba? Kanske dags för en förändring? Varför inte testa något nytt, särskilt om jag som egenföretagare har lust att ingå i en större kompetensgemenskap för att snabbt kunna skapa ett större team vid behov?
Kooperativa ljusdesigner
Detta var precis vad ljusdesignerna Julia Ekman, Oscar Nyström och Peter Wennerberg gjorde. De driver var sitt enmansföretag och behövde en enad front för att tillsammans kunna ta sig an nöjesfältet Gröna Lunds stora säsongssatsning Winter Wonderland.
– Vi känner varandra väl efter att ha samarbetat under många år, bland annat som anställda i större konsultföretag. Idén om CO-LD, Cooperative Lighting Designers, formades när vi efter sommaren 2022 dels hade startat egna företag, dels tävlade om och fick uppdraget som Head of Light för Winter Wonderland. CO-LD är kort sagt en enad front mot beställaren med ett team sammansatt av de kompetenser projektet kräver i olika etapper, berättar Julia Ekman och tillägger att namnet CO-LD utöver en förkortning också är ett slags hommage till vinteruppdraget som gav upphov till idén.
Tanken är att parallellt med den verksamhet som Ekman, Nyström och Wennerberg bedriver inom sina respektive företag, kunna fortsätta samverka under benämningen CO-LD för att leverera projekt som kräver fler resurser.
– CO-LD:s långsiktiga mål är att skapa en plattform för oberoende ljusdesigners att kunna samarbeta i olika projekt, med ambitionen att skydda ljusdesigneryrket som en fristående disciplin i byggbranschen, avslutar Julia Ekman.
Gemenskap i digitalt arkitektkontor
En som var inne på samma tankar om större team och kompetensgemenskap var arkitekten Lina Goldén. I september 2022 grundade hon The Grid som idag är landets enda digitala arkitektkontor med målsättningen att bli en av marknadens största aktörer.
– Jag kände att jag var redo för något nytt efter att både arbetat på arkitektkontor och varit delägare. Att starta ett eget var inte särskilt lockande utan kändes både ensamt och trist så jag listade helt enkelt hur jag ville att mitt drömjobb skulle se ut. Men det jag ville ha fanns inte, berättar hon.
Därför formulerade Lina Goldén en målbild utifrån listan som handlade om en jämställd gemenskap där olika typer av konsulter driver sin egen verksamhet och faktiskt får behålla vad de drar in. Med andra diskuterade hon visionen om att frilansande arkitekter skulle kunna gå ihop i ett nätverk som bygger på lika villkor.
– Och det var många som ville samma sak vilket resulterade i The Grid. Idag är vi utöver arkitekter av olika slag och ljusdesigners också stadsplanerare, storköks- och hållbarhetskonsulter, projektledare, konstruktörer, brandskyddsingenjörer och visualiserare. Allihop relativt seniora och superkompetenta!
Ljusstudion en av medlemmarna
En av de idag anslutna medlemmarna i The Grid, och hittills de enda med ljuskompetens, är Ljusstudion Eklind Hulusjö i Jönköping. Ägarna Cecilia Eklind och Kent Hulusjö har tillsammans drygt 30 års erfarenhet inom belysning – allt från dagsljus till utredningar om stads- och trafikmiljöer med en stor portion spetskunskap efter sina erfarenheter på en stor, global teknisk konsultfirma.
– Vi läste om The Grid och tog kontakt eftersom vi hade gemensamma värderingar. Vi vill ha kul på jobbet och tycker det är självklart att kunden ska få rätt kompetens och ”inte den som är ledig”. Att som The Grid kunna leverera rätt projektgrupp är A och O, menar Cecilia Eklind och Kent Hulusjö fortsätter:
”Tillsammans med andra kan vi dels leverera mer kompletta lösningar, dels får vi möjligheten att presenteras i andras projekt för beställare vi inte redan känner.”
– Det handlar också om att kunna bidra med ljuskunskap i mindre projekt vilket känns viktigt och utvecklande för branschen. Tillsammans med andra kan vi dels leverera mer kompletta lösningar, dels får vi möjligheten att presenteras i andras projekt för beställare vi inte redan känner. Kort sagt känns The Grid som ett win-win-projekt för alla inblandade.
Eklind och Hulusjö startade Ljusstudion vid årsskiftet 2021/2022 just för att ha kul på jobbet men också för att kunna arbeta lagom mycket med ett fåtal projekt åt gången.
– Att få balans mellan jobb och fritid var viktigt liksom att kunna lägga energi och fokus på att göra ett gott arbete i varje enskilt projekt. The Grid kommer att bidra stort till hur vi vill arbeta framöver och det här nya arbetssättet är verkligen en långsiktig, hållbar satsning för både oss och beställarna, menar Cecilia Eklind och Kent Hulusjö på Ljusstudion.
Lina Goldén håller med och berättar att målsättningen är att knyta 52 frilansare till The Grid och därmed ta plats bland landets 25 största arkitektkontor. Och det digitala nätverket är på god väg; i skrivande stund är antalet medlemmar redan 37.