Light Collaboration Network

Den visuella miljön i fokus

Den visuella miljön har en stor betydelse för vår prestations­förmåga och vårt välbefinnande. Forskningen visar att den ­visuella miljön påverkar oss och att en god synergonomi ­förbättrar både prestationsförmågan och välbefinnandet.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

När man anstränger ögonen mer än nödvändigt ökar muskel­aktiviteten i nacke, axlar och skuldror. En felplacerad bländande armatur ger ofta ett för stort luminansförhållande mellan ljuskällan och bakgrunden. Vi börjar kisa och får svårare att se vår arbetsuppgift – något som leder till huvudvärk, ögonbesvär och en kraftig ökning av nackbesvär vilket påverkar vår prestationsförmåga.

Myndigheten för arbetsmiljökunskap, MYNAK, har ­nyligen släppt riktlinjer för synergonomi och är framtagen i samarbete med praktiker och forskare och består av flera olika delar varav några är:

  • Fakta om belysning, synergonomi, närarbete och
    ögats åldrande
  • Planering av ljus och synergonomi
  • Synergonomi i det systematiska arbetsmiljöarbetet
  • Bilagor med checklistor för beställning och utvärdering av belysning

Mest relevant för oss i belysningsindustrin är ett avsnitt som handlar om planering av ljus och synergonomi. Denna del kan underlätta för oss som arbetar med att planera och specificera ljus och belysning. Riktlinjerna underlätta för beställare att lägga en bättre beställning vilket i sin tur leder till en bättre arbetsmiljö för alla. Checklistor i slutet av riktlinjerna kan hjälpa diskussionen mellan beställaren, projektören, el-konsulten eller ljusdesignern om vad som krävs för att möjliggöra en god ljusdesign.

Riktlinjerna uppmuntrar till samarbete över olika professions­gränser, det vill säga att företagshälso­vården, beställare och belysningskunniga ska kunna arbeta närmare varandra. Genom att företagshälsovården och belysningskunniga samarbetar på ett tidigt stadium kan beställaren ta fram en tydligare specifikation för en god ljuslösning.

Riktlinjerna inom området synergonomi finns presenterade på MYNAK:s webbplats:

www.mynak.se/publikationer/riktlinjer-for-synergonomi-
belysning-och-synforhallanden-pa-arbetsplatsen

 

Publicerad den 23 november 2021
Ur Ljuskultur Nummer 5, 2021

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här