Light Collaboration Network

Integrative Lighting

I denna kolumn från LCN bestämde vi oss för att börja diskutera ett ämne som rätt nyligen fått uppmärksamhet: ”Integrative Lighting” (sv. ung. Integrerande belysning). Vad är det?

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Även om det fortfarande diskuteras, introducerades Integrative Lighting som term av CIE (ref. posistion statement) för några år sedan för att bättre kunna karakterisera och motivera belysningsmetoder som är baserade på forskning. Termen skiljer sig också från den ”marketing buzz” som är associerad med termen ”Human-Centric Lighting” och dess påståenden och löften om att förbättra hälsa och välbefinnande. Så termen Integrative Lighting kan ses som ett alternativ.

Termen Integrative Lighting antyder ett holistiskt förhållningssätt till både belysningsforskning och praktik: integration av visuella aspekter, såsom de som är relaterade till visuell prestanda, komfort och estetik, såväl som icke-visuella aspekter, såsom vakenhet, påverkan på dygnsrytm och annat. Dessutom skulle termen kunna antyda på integrationen mellan dagsljus och elektrisk belysning, och även integrationen mellan forskning och design.

Belysningsvärlden är fortfarande i början av att utveckla och testa olika integrerande tillvägagångssätt. En toolbox från CIE erbjuder en möjlighet att mäta och karakterisera de spektrala ljuskvaliteterna på ett mer differentierat och komplett sätt. Dessutom har forskningsartiklar publicerats som föreslår mått och preliminära gränsvärden för att informera utövare inom belysningsdesign om praxis för både visuella och icke-visuella aspekter. Riktlinjer ersätter dock inte designkreativitet, och många olika designstrategier kan användas för att uppnå ett resultat som överensstämmer med riktlinjer baserade på forskningsresultat.

Hösten 2021 publicerade konsortiet Light4Health, finansierat genom Erasmus+, utbildningsmaterial online med öppen tillgång för att introducera nämnda CIE-toolbox och relaterad forskningsbaserad praxis för ljusdesignvärlden (https://www.light4health.net/?page_id=210). Materialet utvecklades genom ljusdesignworkshops med internationella studenter och lärare från 6 olika universitet.

Ett mål med detta projekt var att inspirera till en diskussion om hur man kan integrera forskning och praktik och få dem att informera varandra.

Om du vill kommentera och diskutera termen Integrative Lighting med Light Collaboration Network, är du välkommen att delta i en av våra kommande aktiviteter.

Publicerad den 11 februari 2022
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2022

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här