Human Centric Lighting

Dynamiskt ljus hos topparkitekterna

När arkitektföretaget Rogers Stirk Harbour + Partners (RSHP) flyttade sitt kontor in på 14: e våningen i ikoniska Leadenhall Building i London ville man satsa på en konsekvent och visuellt tilltalande belysning, som utnyttjar de senaste tekniska innovationerna.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Belysningen var en viktig del i miljöskapandet i lokalen, som är ett kontorslandskap och därför anlitade arkitektfirman sin långvariga samarbetspartner ljusdesignfirman Speirs + Major. Som allmänbelysning valde ljusdesignteamet en cirkulär armatur , för att skapa ett visuellt starkt uttryck mot det öppna mörkgröna innertaket med vackra detaljer och öppna installationer och för att uppfylla kraven för de allmänna belysningsbehoven i de olika utrymmena. Den cirkulära armaturen från Spectral har ett blankt/lysande halvtransparent kristalliskt uttryck och ligger i ett skräddarsytt helgjutet hölje som mjukar upp kontrasten. Lösningen finns i två olika utföranden, i en upphängd version och som infälld i metalltakplattorna. Motivet till den valda lösningen var att den förenklade installationen och styrningen och erbjuder dessutom en stor flexibilitet om man i framtiden vill utöka belysningen eller flytta den befintliga. En annan fördel är att taket hålls rent och snyggt.

Dynamiskt vitt ljus

Både RSHP och Speirs + Major var angelägna om att undersöka möjligheterna att använda dynamiskt vitt ljus med växlande färgtemperaturer, som efterliknar det naturliga ljusets dygnsrytm. Motivet var att kunna erbjuda den möjliga fysiska och psykiska komforten som tekniken eventuellt kan ge, inte minst för dem som arbetar långa dagar och tillbringar många timmar på kontoret. Den inledande programmeringen på morgonen flyttar belysningen från varmt tidigt på morgonen, för att sedan bli kallare under större delen av dagen – för att underlätta koncentrationen – och åter bli varmare sen eftermiddag, allt i linje med det naturliga ljuset.

Systemet följs upp nu för att se hur de anställda upplever belysningen och ska justeras, vid behov, för att tillgodose de anställdas preferenser. Belysningen är även dagsljusstyrd, för optimal energiförbrukning.

Publicerad den 8 mars 2017
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2017

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här