Human Centric Lighting

Tunable white

En dynamisk belysning som efterliknar det naturliga ljusets variationer och som kan bidra till vårt välbefinnande och prestationsförmåga är en av de senaste trenderna. Tunable white är en av de största trenderna inom offentlig belysning idag. Vi vet mer än någonsin tidigare om hur människan fungerar och man kan säga att det är lyckosamt för LED-tillverkarna att den fotobiologiska forskningen som utförs vid universitet och på andra håll, verkar stödja denna praktiska teknik som passar utmärkt för LED. 

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Tunable white bygger på färgblandning

Vid en standardfärgblandning av LED används röda, gröna och blå kanaler som är justerade för att leverera hela färgspektrat. Tunable white fungerar på ett liknande sätt. Med flera justerbara kanaler kan man styra färgtemperaturen på ljuskällans vita ljus. Alla kanaler i ett tunable white-system framställer vitt ljus men med olika färgtemperaturer, från en varm till en kall ton.
Systemen är oundvikligen komplexa, och det är viktigt att beställaren förstår dels vilka krav som ställs på ljuset, dels vad de olika systemen klarar av att leverera.

Enkla system har två rader av lysdioder

Ta en lysdiod med varmt vitt ljus, sätt den bredvid en med kallt vitt ljus och dimra ihop dem. Kan det vara så enkelt? Nja, inte riktigt. Dock är det sant att det är precis så de billigaste tunable white-ljuskällorna fungerar. De enklaste inställbara linjära systemen har rader av lysdioder monterade bredvid varandra. Den ena kanalen har en färgtemperatur nära 2 700 K och den andra är svalare, runt 6 000 K. Lysdiodraderna sitter inuti ett aluminiumhölje, utrustad med en opal diffusor, som mixar ljusfärgen när ljuset passerar genom den. Det är en mycket enkel teknik som duger på en marknad där förväntningarna är låga.

I flerchipsversioner sker färgblandningen på chipnivå

I flera produkter kombineras i stället flera små LED-chip i en och samma modul. Därmed sker färgblandningen när ljuset lämnar modulen. Tack vare de små chipen kan ljuskällor med tunable white-ljus göras mycket mindre, så förutom linjära system börjar vi också se downlights som bygger på tekniken. Sådana flerchip-produkter har vanligen bättre prestanda än enskilda lysdiodrader, men inget bör lämnas åt slumpen.

Färgåtergivningen kan bli lidande

Det pratas mycket, och med rätta, om hur färger på olika ytor återges i vitt ljus. Numera förväntar vi oss en färgåtergivning av hög kvalitet, oavsett ljuskälla. Tunable white är inget undantag, men det framgår inte alltid av tillverkarens uppgifter hur bra färgåtergivning ett system faktiskt klarar.
Billigare produkter kan påstå sig ha bra färgprestanda överst och nederst i den avstämbara skalan, där ljuset kommer från antingen den varma eller den kalla kanalen, men det finns ingen garanti för att det blandade ljuset klarar samma prestanda. Allmänt kan man säga att ju fler kanaler – det kan finnas från två upp till fem i olika system – desto bättre blir färgåtergivningen av ljuset.

Alla system täcker inte samma färgomfång

Det finns en särskild aspekt på tunable white- ljus som beställaren måste tänka noga på, och det är vilket omfång på färgtemperatur som erbjuds. En del system har ett stort, naturligt omfång för färgvariationer som sträcker sig från levande ljus till dagsljus, men det finns också system med mycket mindre omfång, 2 500–4 000 K, som bara bör övervägas för en användning som ett dekorativt alternativ.

Tre sätt att kontrollera ljuset

1. De enklaste systemen använder en manuell styrning för att ändra/variera det vita ljuset. Förmodligen genom en väggmonterad manöverpanel eller en lös fjärrkontroll som du använder för att justera ljusets färg och styrka. I ett sådant fall drar man inte nytta av de forskningsrön som finns utan handlar enbart om personlig smak, som kanske eller kanske inte träffar rätt.

2. Vissa styrsystem är designade för att återskapa effekten av dimning av en traditionell glödljuskälla. Två saker sker då samtidigt: Ljusstyrkan dämpas och ljuset blir varmare, precis som vid dimning av en traditionell glödlampa. Detta är också en manuell styrmetod, men har fördelen att imitera glödlampas ljus. Det justerbara omfånget brukar vara väldigt litet, precis som hos en konventionell glödlampa.

3. Mer avancerade styrsystem är utformade för att påverka dygnsrytmen hos de som vistas i utrymmet. Det innebär att ljusinställningarna programmeras i styrningsarkitekturen. Variationerna av färgtemperatur och ljusnivå kan vara förinställda eller göras manuellt med åsidosättande av inställningarna. Detta styrningssätt används i nyare skolinstallationer i Skandinavien.

Tre separata kanaler kan vara lösningen

Det har påpekats att all tunable white-blandning inte kräver full färgskala.
Med komplexa scheman för tunable white-ljus ska du fritt kunna välja
ljusets färg­temperatur inom blandnings­omfånget, men vissa kunder efterfrågar specifika färgtemperaturer, ofta de som finns att köpa på marknaden – 3 000, 4 000 eller 6 500 K. Då kan det vara enklare och billigare att kanske sätta tre separata ljuskanaler i ett
specialutformat hölje.

Artikeln är en översättning av en artikel, publicerad på Luxreview.com

Publicerad den 30 augusti 2016
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2016

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här