Samuel Schmitz var en av eleverna från Järfälla gymnasium vars förslag förverkligades. Samuel hade tagit fram två idéer, en tunnel av lysande färgglada bågar och en lyktstolpe som pryds av en hatt.
Valter, 6 år, tittade in under den workshop som Erik höll för gymnasieeleverna, ritade sitt förslag, ”Solen” och fick den förverkligad!
Ett UFO har landat och lyser upp Kvarnbacken under vinterhalvåret.

Elever skapar Kalejdohill

Den 30 oktober invigdes de nya ljusinstallationerna på Kvarnbacken i Jakobsberg. Bakom ljusinstallationerna ligger projektet Kalejdohill.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Tillsammans med ljusdesignern Erik Olsson från Olsson&Linder bjöd Kalejdohill in elever från Järfälla gymnasium till en workshop i våras. Eleverna fick uppdraget att rita förslag på hur man med ljus kan skapa trygghet på en mörk plats som Kvarnbacken. Erik Olsson tog sedan med sig teckningarna till verkstaden och förverkligade elevernas idéer.

– Jag tycker det är så kul att vara med i detta projekt. Att Olsson&Linder fått skapa en workshop där ungdomarnas idéer kommer fram och blir något konkret är helt fantastiskt. Kvarnbacken har liksom både fått en liten konstpark och belysning…, säger Erik Olsson.

Installationerna tändes på söndagseftermiddagen den 30 oktober, dagen efter att Sverige gått över till vintertid och invigdes tillsammans med intresserade medborgare som bjöds på kaffe och varm choklad. Kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad berättade om platsen och lyfte platsens historiska betydelse för Jakobsberg med fornlämningar och en kvarn som brunnit ner sammanlagt tre gånger. Han påpekade att platsen inte nyttjats under de senaste åren men att det tack vare projektet Kalejdohill blir ändring på det.

Publicerad den 30 november 2016
Ur Ljuskultur Nummer 6, 2016

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här