Notiser

Exotisk insekt i torgrummet

Rinkebystråket är Rinkebys nya omtalade handels- och mötesplats, som invigdes nyligen. En spännande del av torgrummet är den nya gångbron och i kontrast med de övriga broarna.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Gestaltningen av bron tar sin utgångspunkt i lätthet, som en vacker, exotisk insekt har den landat här, med sina vingar till hälften uppfällda är den redo att när som helst lyfta igen. Midjan är generös, benen är tunna med en fjädrande känsla och skalet är mässingsfärgat och glittrande. Det är en stålbro med tunn brobana och stor genomsiktlighet i räckena.

Brobanans undersida är uppbruten i ett antal triangulära ytor vilka reflekterar ljuset i olika riktningar. Vissa av trianglarna är av perforerad plåt med ett upplyst område innanför. Nattetid blir bron en glimmande lykta. Brons sidor är utformade med stålnät och belyses uppifrån toppföljaren med ett varmt ljus, 2700K. Bron utförs i tre spann med total längd ca 32,3 meter. Brobredden varierar mellan ca 3,5 och 5,5 meter. Ljuslösningen består av LED integrerade i konstruktionen, HLS från Planet Lighting i handledare och Meyer Nightline undertill.

Foto: Kasper Dudzik

Publicerad den 30 november 2016
Ur Ljuskultur Nummer 6, 2016

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här