Nedslag Uppsala
En park att vara stolt över
I miljonprogramsområdet Gottsunda skapar en spännande belyst spegelpark och scen glädje hos de boende. Med hjälp av interaktiva inslag kan de som vistas där själva ljussätta scenen – eller få färgstarka lavaströmmar att välla fram mellan speglarna.
Vill du fortsätta läsa?
Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.
Bli prenumerantSvante Pettersson, ljusdesigner på Bjerking har bott i miljonprogramsområden under större delen av sitt liv och hyser en speciell omsorg för dessa.
– Vi har gjort ganska många liknande anläggningar genom åren, men då oftast i mer resursstarka områden, där det kanske har varit företag som betalat för installationerna. Att få göra något sådant här – och dessutom ta i lite extra så att det chockar – känns väldigt roligt. Det är inte så ofta som någon åker ut till Gottsunda för att titta på något och målsättningen har varit att skapa något som de som bor här kan vara stolta över, säger Svante Pettersson.
Bakgrunden till projektet var att Uppsala kommun ville erbjuda olika typer av aktiviteter för ungdomarna i området. En av åtgärderna var att bygga en scen som skulle fungera som samlingsplats. Scenen ligger i Stenhammarsparken, ett parkområde mellan två bostadsområden där det också finns en spegelpark med fem dubbelsidiga speglar i plåt. Tanken väcktes nu på att belysa både scen och spegelpark, så att de skulle kunna användas under en större del av året.
– Utmaningen var att skapa en dramatisk scenljussättning, som fungerar i en offentlig miljö och som inte stör eller orsakar bländning på andra håll. Och att skapa en tålig lösning som gör att besökarna själva kan styra belysningen enligt olika scenarier, säger Svante Pettersson.
Lösningen blev en kombination av armaturer, placerade på höga master och strålkastare i scentaket som belyser det ribbverk som utgör scenens fond. Ribbverket är i sin tur målat så att det svarar med olika färger beroende på vilken ljusfärg som används. Belysningen kan sedan styras via ett bastant ljusbord som tål tuffa tag – inklusive barn som hoppar upp på det.
”Utmaningen var att skapa en dramatisk scenljussättning, som fungerar i en offentlig miljö.”
– Alla armaturer vi använder har RGB-funktion så att vi kan växla färg, för närvarande enligt åtta olika förprogrammerade scenarier. Allt från fast och lite försiktig belysning till att vi freakar ur totalt, berättar Svante Pettersson.
Knappa hundra meter från scenen finns spegelparken, också den ljussatt med hjälp av RGB, strålkastare på höga master och förprogrammerade scenarier i olika färg.
– Här har vi jobbat med speglarna som skulpturer och utnyttjat hur de reflekterar ljuset och hur skuggorna faller. Genom att trycka på en knapp märkt ”Light surprise” får man en slumpvis ljusupplevelse som varar i 30 sekunder. Det kan vara allt från en skugga som flyter genom parken, färger som blandas eller en glödande lavaström som väller fram, berättar Svante Pettersson.
Det han är allra mest nöjd med är responsen från de boende i området.
– Vid ett par tillfällen har jag pratat med ungdomar som spontant sagt ”åh vad kul, då kan man ju bjuda hit folk och visa det här” när de förstått att lösningen
är permanent. Det gör mig väldigt glad, säger Svante Pettersson.
Publicerad den 29 januari 2020
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2020
Du kanske också gillar:
Nedslag Uppsala
Äntligen syns den vackra fasaden
Bjerkings ljussättning av Uplands Enskilda Bank har gett nytt liv åt Stora Torget i Uppsala.…
Notiser
Allt är upplyst i nya Hedlundadungen
Tyréns landskapsarkitekter och ljusdesigner har skapat en plats som inbjuder till lek och rörelse för…
Elever skapar Kalejdohill
Den 30 oktober invigdes de nya ljusinstallationerna på Kvarnbacken i Jakobsberg. Bakom ljusinstallationerna ligger projektet…