Ljus i vården

Ett lummigt ljustempel

Naturens läkande effekt i kombination med en genomtänkt både ljusdesign och arkitektur som positivt påverkar välbefinnandet. Detta var grundtanken i arbetet med den nyligen prisbelönta cancerkliniken Maggie’s i Leeds.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst för prenumeranter. Genom att bli prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material.

Bli prenumerant

Att både ljus och natur är bra för välbefinnande och hälsa fanns med i tankarna när cancerkliniken Maggie’s i Leeds ritades av designkontoret Heatherwick Studio. Tillsammans med ljusdesignföretaget Light Bureau i London skapades ett smått fantastiskt resultat, en blandning av lummig trädgård och ett ljustempel fyllt av sådant som ofta saknas i vårdmiljöer – naturliga och taktila material, mjuk belysning, ännu mer växter och utrymmen som uppmuntrar både till socialisering och kontemplation. I november 2020 fick Light Bureau för sin insats dela på förstaplatsen i den prestigefulla FX International Interior Design Awards ljusdesignkategori. Detta tack vare att juryn menade att ljusdesignen var en ”vacker, diskret användning av belysning som en hållbar naturresurs.” En av de ansvariga för projektet, Arve Olsen, designchef på Light Bureau i London, kommenterar vinsten så här:

– Det är positivt att ljusdesign inte behöver vara ”flashig” för att få erkännande, tvärtom. Det här projektet handlar om att skapa en bra och säker miljö för människor i en overklig situation – att visa dem kärlek och omtanke genom design.

Övervuxna badkar inspirerade

Maggie’s Center är en välgörenhetsorganisation som ger kostnadsfritt emotionellt och psykologiskt stöd för cancerpatienter på 26 olika platser runt om i kungadömet, grundad 1995 av trädgårdsdesignern Maggie Keswick Jenks och hennes man, arkitekturkritikern Charles Jenks. Ambitionen var att ge omsorg för patienter, vårdgivare, familj och vänner i en varm, lugn miljö med god arkitektur och upplyftande landskap runt omkring. Sedan det första centret öppnade i Edinburgh 1996, ett år efter Maggies bortgång i bröstcancer, har en rad mycket namnkunniga arkitekter anlitats och att bli inbjuden ses numera som ett hedersuppdrag.

Utgångspunkten för arkitekternas idé till det 460 kvadratmeter stora Maggie’s i Leeds, var att på den lilla, branta tomten bredvid stadens universitetssjukhus skapa tre mjukt rundade huskroppar påminnande om stora planteringskärl nästan gömda i växtlighet. Inspirationen kom från kontorets grundare Thomas Heatherwicks fynd av några gamla övervuxna badkar i sin mormors trädgård. Mellan huskropparna ligger centrets hjärta, köket, och här finns både bibliotek och träningsrum. Tusentals växter fyller också interiörerna som utmärks av trä och andra naturliga, hållbara material. Allt med målsättningen att skapa en vårdmiljö som helt skiljer sig från den de flesta av oss är vana vid och samtidigt inspirerar patienter till hopp och uthållighet.

En vilsam, trygg, hemlik känsla

Light Bureaus vision med belysningen handlade om att skapa varma, rofyllda utrymmen i harmoni med arkitektur, växter, konst och material. De stora fönstren ger centret sitt huvudsakliga ljus under dagen och bidrar till känslan av att vara omsluten av naturen i en varm och trygg miljö.

– Vi ville göra den arkitektoniska belysningen anspråkslös, varken framträdande eller störande, bara passa in och ge ett vilsamt lugn i rummen, berättar Arve Olsen. ” Vi ville göra den arkitektoniska belysningen anspråkslös, varken framträdande eller störande, bara passa in och ge ett vilsamt lugn i rummen.”  Linjära armaturer döljs längs byggnadens vertikala lager och ger ett mjukt ljus på undertaksytorna och ett reflekterat varmt mot golvet. Det artificiella ljuset kommer från samma läge som dagsljuset vilket ger en smidig övergång från dag till kväll. De många hyllorna fyllda av föremål som centrets besökare tagit med sig för att påminnas om sina hem, har integrerad belysning som dels ger tingen fokus, dels sänker skalan i rummet genom ett ljus i människohöjd. Utöver detta kan pendlar, bords- och golvlampor användas – flyttas, tändas, släckas och dimras – av dem som vistas i miljön, precis som hemma.

Nattetid förvandlas byggnaden med sin glasade fasad till något obestämbart gällande var gränserna för ute respektive inne går. Den blir också tydlig mot de omkringliggande, högre sjukhusbyggnaderna tack vare detta. Landskapsbelysningen är genomgående låg med pollare som på strategiska platser ger ljus i sidled för att ge förståelse för de oregelbundna och branta omgivningarna. Pollarnas specialgjorda akryltopp upplevs inte som bländande utan vägleder till ingångarna som lyktor i landskapet. Utöver att vara stigfinnande belyser de växtligheten på ett sätt som gör att glasytorna inte upplevs som reflekterande för den som befinner sig inne i byggnaden när det är mörkt. Pollarna försvinner i det rika lövverket och lägger till vertikala punkter i det terrasserade trädgårdslandskapet designat av landskaparkitekterna Balston Agius. Inspirerade av Maggies Keswick Jenks kärlek till trädgårdsskötsel uppmuntras besökarna att delta i vården av de cirka 40 000 växterna på plats.

Maggie’s vårdbyggnad är 460 kvm stor och ligger i branten bredvid stadens universitetssjukhus.

Visionen var att skapa varma, rofyllda utrymmen i harmoni med arkitektur, växter, konst och material – en miljö som kan inspirera till hopp och uthållighet.

”Vacker, diskret användning av belysning som en hållbar naturresurs” är något som juryn för den prestigefyllda FX International Interior Design Awards lyfte fram i sin bedömning av projektet.

En bevisat läkande sysselsättning.

I sin sammanfattning av uppdraget berättar Arve Olsen att både designteam och leverantörer gav sitt yttersta för ett optimalt resultat i form av både extra timmar och produkter utan påslag.

– Alla har gjort stora ansträngningar för att stödja en viktig institution som ger människor hopp i en svår tid. Tiden vi har investerat i projektet är ömsesidigt givande och meningsfullt för oss som designers. Vi är oerhört stolta över att ha bidragit till en så unik vårdmiljö som den på Maggie’s och jag hoppas att vår insats gynnar centrets ambition att stödja dem med behov.

Publicerad den 1 februari 2021
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2021

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.        m

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare