Enkät

Hallå där…

Om en månad är det dags för nybakade ljudesign­studenter att ta sin examen på Jönköpings Tekniska Högskola. Hur har utbildningen upplevts och hur ser framtidsutsikterna ut? Fem studenter berättar.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Fråga 1

Vad tycker du ha varit bäst med ­studierna på JTH?

Fråga 2

Hur ser framtiden ut, vad ska du göra nu efter studierna?

Fråga 3

Vad skulle vara din dröm­arbetsplats?

Alexander Nyberg

1. Det bästa har varit balansen mellan praktik och teori. Jag har fått möjlighet att nörda ner mej ordentligt på allt från ljuskällor till byggprocessen. Dessutom fått experimentera och testa på hur man kan belysa objekt och utrymmen i verkligheten. Det roligaste vi gjort på utbildningen var utomhusprojekten med provbelysningar mitt i natten. Det är roligt att få testa sig fram och se sina tankar och idéer i praktiken och så är det kul att få rigga armaturer och dra kabel som omväxling från allt skärmarbete. Det blev en hel del skratt fram på småtimmarna.

2. Efter sommaren flyttar jag till Umeå där jag tänkte slå ner bopålarna en kort båtresa från Vasa där jag är uppvuxen. Jag håller som bäst på att söka jobb så jag hoppas att det nappar. Jag tror ändå att det finns ett behov av flitiga, miljötänkande, (för att inte tala om trevliga), nygräddade ljusdesigner lite längre norrut.

3. Miljö och hållbarhet ligger nära hjärtat då jag ofta är ute i skog och mark på fritiden. Det skulle vara roligt att jobba med de här frågorna och vara en del av att styra hela branchen mot ett hållbarare och miljövänligare tänk. Jag skulle gärna jobba med utemiljöer då ljusföroreningar intresserar mej väldigt mycket. Samtidigt är nog min filosofi att det egentligen inte spelar så stor roll vad jag jobbar med så länge de personerna jag jobbar med är glada människor som vill göra ett bra jobb.

 

Ella Holmén

1. Det bästa med studierna har varit att det är en bra blandning mellan de praktiska och det tekniska delarna. Speciellt de praktiska delarna har varit väldigt lärorika, så som alla laborationer, när vi varit ute sena nätter och har laborerat.

”Blandningen mellan det ­teoretiska och det praktiska har varit bäst. ”

Ett speciellt minne är när vi var ett gäng från klassen som fick möjligheten att åka till Stockholm och delta i Nobel Week Lights. Vi fick göra en ljusinstallation, som vi kallade Perspective, på Skeppsholmen där vi valde att ta inspiration från Louise Glück, som vann Nobelpris i Litteratur 2020.

2. Planen nu att plugga Ljusdesign master i Köpenhamn. Jag vill väldigt gärna flytta till Köpenhamn och bo där efter mina studier. Jag känner även att den mastern känns väldigt givande då jag vill skapa kontakter från flera delar av världen och fördjupa mina kunskaper inom ljusdesign. Så just nu väntar jag hoppfullt på besked därifrån.

3. Min drömarbetsplats skulle vara att jobba mycket med ljusdesign exteriört. Det jag fastnade mest för under utbildningen är just belysning utomhus. Sen är det även väldigt viktigt för mig att jobba med ett glatt och härligt gäng som ger energi varje dag man kommer till jobbet.

 

August Olsson

1. Blandningen mellan det teoretiska och det praktiska har varit bäst. Att få lära sig grundläggande principer kring design och tekniken bakom, och sedan få testa det på riktigt i stor skala.

Minns särskilt de sex veckor när jag och Elias Schön var på praktik hos Johan Moritz, My Servin och Åsa Gullstrand på Malmö stad. Vi fick insyn i hur arbetet gick till på en ljusavdelning på en kommun, med allt vad det innebär, vara med på provbelysningar och ljusmätningar, arbeta med olika projekt och träffa branschfolk. Vilka härliga och minnesvärda veckor!

2. Efter studierna är jag sugen på att jobba, lära mig av andra i branschen och skaffa mer erfarenhet inom yrket. Ser fram emot att få arbeta med skarpa projekt i olika sammanhang och storlekar. Jag har även sökt en master vid Aalborg University i Köpenhamn. Tänker att jag vill plugga vidare någon gång, antingen redan nu eller efter några års arbetslivserfarenhet.

3. Jag hoppas att få arbeta med många olika typer av projekt med olika utmaningar. Under studietiden har jag fått höra om många spännande projekt där lösningarna inte varit solklara, där personer fått slå sina kloka huvuden ihop för att få till smarta lösningar som lett till bra resultat. Innan jag kan beskriva min drömarbetsplats behöver jag nog testa på en del först. Men en arbetsplats med härliga kollegor är väl en bra start!

 

Olivia Andersson

1. Det bästa är att utbildningen berör många olika aspekter av ljus och att man ges möjlighet att åka på en utbytestermin. Jag åkte till London och fick bland annat ljussätta en teateruppsättning på Rose Bruford College, vilket var väldigt roligt!

2. Efter examen vill jag bredda mina kunskaper inom ljusdesign och förhoppningsvis fortsätta arbeta med de kontakter jag har knutit under utbildningen.

3. Drömjobbet skulle vara att kombinera min förra utbildning inom interiör design med ljusdesign. Jag hade gärna arbetat med projekt utomlands, både i privat och offentlig miljö.

 

Angelica Brandborg

1. Jag tycker skolans samarbete med belysningsbranschen är väldigt bra, man får tidigt under studierna komma i kontakt med olika företag. Trots att mina studier började under en pandemi tycker jag att skolan har löst detta på ett bra sätt. Men det allra bästa är att jag har hittat mitt framtida yrke och att jag har skaffat mig vänner för livet.

2. Framtiden ser väldigt spännande ut, jag kommer att börja jobba som ljusdesigner på Hide-a-lite i Bankeryd. Hela gänget där är fantastiska och jag ser framemot att få utvecklas ännu mer.

3. En drömarbetsplats skulle innehålla arbetsuppgifter där jag får uttrycka en kombination av kreativitet och teknik tillsammans med bra kollegor som samarbetar och lyfter varandra.

Publicerad den 3 maj 2023
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2023

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här