Projektnytt

Hållbar stadsbelysning

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

LUCIA är ett pågående EU-projekt om hållbar stadsbelysning.

Projektet leds av tyska Free and Hanseatic City of Hamburg och de övriga elva partners som ingår är städerna Albertslund, Göteborg, Jurmala, Porvoo och Tallinn samt Tallinns tekniska universitet, regionplaneverket i Riga, Peter den Stores Universitet för Polyteknik, i Sankt Petersburg och Gate21, som är ett partnerskapsnätverk för hållbar utveckling i Köpenhamnsområdet.

LUCIA har pågått sedan januari 2019 och fortsätter fram till juni i år och perspektiv som undersöks är miljövänlighet, den senaste teknologin, ekonomi och affärsmodeller samt social acceptans. Med stöd av LUCIA-projektet implementeras och testas energieffektiva belysningslösningar i sex pilotstadsdelar i Hamburg, Tallinn, Porvoo, Jurmala, Albertslund och Sankt Petersburg.

Göteborg har rollen som ledare i ett av fem arbetspaket, som har till uppgift att sammanställa, paketera och sprida de nyvunna kunskaper och erfarenheter som kommer från de sex pilotprojekten. Projektledare i gruppen är Lars Ocklund från Göteborgs trafikkontor och han menar att en viktig och mycket intressant del i detta är att man tillsammans med det internationella nätverket LUCI Association, bygger grundpelarna till ett ”kunskapscenter” med exempel på belysningsprojekt av varierande storlek och komplexitet från hela världen.

– Projektet har hittills varit till stor nytta för Göteborg. Större delen av det arbete som finansieras genom projektet skulle oavsett utföravs i ordinarie verksamhet. Samtidigt får trafikkontoret tillgång till viktig teknisk spetskunskap samt de allra senaste resultaten inom energieffektivitet, ekonomiska besparingar, klimatpåverkan och miljö inom området belysning, säger Lars Ocklund och fortsätter:

– Tanken är att LUCIA-projektet i sig själv ska bidra till en belysning som gör Göteborg tryggare och säkrare. 

Medverkande länder i projektet.

Mera information om projektet finns bl a på Youtube.

Publicerad den 1 februari 2021
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2021

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här