Samtliga hotellrum har infälld belysning över sittningen i fönstren, en plats för vila och återhämtning. Lampan vid skrivbordet ger en bra arbetsbelysning och golvlampan ger en trevlig atmosfär i rummet samtidigt som den betjänar fåtöljen med läsbelysning. Foto: Robin Hayes
Therése ­Abramsson och Ronnie Eckervig, båda från Exengo Foto: Casper Hedberg
I spa-avdelning används belysning för att lyfta och uppliva materialen. Skuggor och reflektioner tydliggör rumsform, men skapar också nyfikenhet och upptäckarlust. Foto: Erik Nissen
I multirum/game room består den rumskapande belysningen av mer avskärmade armaturer som ger ett ökat fokus på spelborden. Foto: Scandic Hotels
Svenska Ljuspriset

Hedersomnämnande: Downtown Camper by Scandic

Jurymotiveringen:

”Behandlingen av ljuset förstärker på ett mästerligt sätt det kreativa och annorlunda inredningskonceptet. Armaturerna har valts med stor fingertoppskänsla och glädjespridande lekfullhet för att lyfta de utmanande miljöerna ytterligare. Även mörkret har framgångsrikt använts för att skapa en mystik, utan att göra avkall på orienterbarhet och överblick. Den skickliga ljusgestaltningen har lyckats skapa utmärkta förutsättningar för lust till både aktivitet och avkoppling.”

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Ronnie Eckervig och Therése ­Abramsson, som båda varit ansvariga för ljusdesignen, Ronnie för hyresgästen ­Scandic och Therese för fastighetsägaren, berätta om era bakgrunder och vad det var som väckte era intressen för ljus:
Ronnie: – Vi har helt olika bakgrund, för mig väcktes intresset i ett tidigt stadie och fortsatte med arbete inom elinstallation och ellärare innan studierna i Jönköping.

Therése: – För mig väcktes intresset genom kombinationen av det tekniska ihop med det lite mer mjuka gestaltande, hur man kan skapa olika miljöer och uppfattningar av ett rum genom att använda ljuset på olika sätt, men att det också krävs rätt teknik och armaturer för att få till slutresultatet.

Vad har ni för filosofi när ni jobbar med ljus?
– Att inte vara rädd för mörker. För att uppfatta ljus behövs mörker, skuggor och kontraster. Man måste våga utmana gamla sanningar och fakta men även våga lita på sin magkänsla.

Vilka vad de största utmaningarna och ­viktigaste lärdomarna med Downtown Camper-projektet?
– I just detta projekt var storleken och komplexiteten en gigantisk utmaning. Att hitta rätt balans mellan kostnader och kvalitet. Att tidigt möjliggöra för flexibla lösningar och system där sena förändringar i byggprocessen minimalt påverkar resultatet. Tittar vi på de ljustekniska utmaningarna så var givetvis lanterninen i receptionen en stor utmaning. I denna typ av projekt är samordning och samarbete mellan de olika disciplinerna otroligt viktigt och en nyckel till framgång.

Vad är, enligt er, den viktigaste förutsättningen för ett lyckat ljusprojekt?
– Samsyn, respekt och samarbete. Tre otroligt viktiga faktorer.

Vad är ni allra mest nöjda med när ni ser ­slut­resultatet?
– Helheten och den tydliga röda tråden. Vi upplever att vi lyckats hitta en nivå där belysningen känns naturlig och harmonisk. Den tydliggör och förstärker konceptet.

Vad har ni för intressanta projekt på gång just nu?
– Vi påbörjar precis en utbyggnad av Downtown Camper med en ny konferensvåning. Det är kul att få chansen att fortsätta i samma byggnad. Vi håller för närvarande på med projektering av belysning för 250000 kvm, inom skolor, kontor, vårdmiljöer, hotell mm.

 

Arrangörer:

Sponsorer:

 

Publicerad den 17 oktober 2018
Ur Ljuskultur Nummer 5, 2018

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här