Intima platser för samverkan detaljeras med miljöbelysning och integrerat ljus i snickerier. Det varma ljuset förstärker de gula, somriga tonerna i rummet.
I den här ytan ska man både kunna arbeta och umgås och belysningen kan anpassas till olika syften och sinnestämningar. Den kan varieras och komponeras mellan den jämnare, linjära belysningen och det riktbara ljuset från spotlights.
Kallt och varmt ljus förstärker textiliernas färg, ger tydliga kontraster och skapar en ombonad känsla. Här inne ska man känna att man kommer in i en omfamnande vinterglänta där den kyliga, glittriga snön möter det varma solljusets strålar, insilande mellan träden.
I ljusterapirummet har allmänljuset intgrerats bakom en plexiskiva för att skapa en lysande sfär. Ljuskällan är justerbar i både färgtemperatur och intensitet. Tanken är att var och en kan sätta sin egen sinnesstämning här, antingen man behöver öka på energin och välja det kallare eller få sig en stunds avkoppling i det varmare ljuset.
Den krispiga känslan av vinterljuset framhävs genom tydliga kontraster i färgtemperaturer och nivåer. Kalla toner är belysta med kallt ljus medan varma toner är belysta med extra varmt ljus. Fokus ligger på vertikala ytor och detaljer i rummet.
Miljöbelysningen, i form av den lysande fikaskylten, får stå i fokus och skapa ett blickfång i kaffebaren. Rummet är mjukt ljussatt med vertikalt ljus och köksön med ett mer riktat, lite kallare ljus som lyfter materialiteten i stenskivan.
Installationen i experience tunnel representerar det nordiska norrskenet och dess mystik. Känslan skapas genom att belysa ett halvtätt metallnät med ett pulserande, färgskiftande ljus. Den oregelbundna formen av nätet bidrar till att upplevelsen blir ­levande och föränderlig när man rör sig genom rummet. För att låta vägginstallationen hamna i fokus har Paloma jobbat med ett extremt kontrastrikt ljus på golvet så att allmänljuset inte ska påverka ­effekten av norrskenet.
Svenska Ljuspriset

Innovativt och stilbildande

Guld till Microsoft

Microsofts nya kontor i Stockholm city är årets vinnare av Svenska Ljuspriset. Ljusdesignteamet har här lyckats skapa en visuell upplevelse och en dynamisk, stimulerande ljusmiljö av sällan skådat slag.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst för prenumeranter. Genom att bli prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material.

Bli prenumerant

I och med flytten från Kista till Stockholm City ville Microsoft skapa en öppen och kreativ mötes­plats som stöder företagets aktivitets­baserade arbetssätt Det Nya Arbetslivet. Inspiration till inrednings-konceptet At home in Stockholm av MER har hämtats ur de skandinaviska årstiderna, för att skapa en föränderlighet genom lokalerna. Människan och naturen står i centrum och fokus ligger på en varierad och hälsosam upplevelse både vad gäller funktion, ljussättning, färger och material.

Ljusdesignteamet har skapat en stimulerande ljusmiljö på ett djärvt och nytänkande sätt. Enligt juryn är slutresultatet så imponerande att det mynnar ut i en innovativ och stilbildande modell som banar väg för framtidens arbetsplatser.

Bakgrunden och visionen

Microsoft var redan från början tydliga med att belysning var mycket viktigt, varför ljusteamet kom in tidigt. Hyresvärdens ursprungliga belysningslösning bestod till största del av 60×60 plattor som skulle ge en platt och jämn ljusmatta. Detta var något som beställaren ville undvika och istället säkerställa en varierad och hälsosam belysning som skulle komplettera MERs inredningskoncept. Viktigt var dock att viss del av armaturerna från hyresvärden skulle behållas för att klara budgeten. Dessa har med omsorg placerats ut i delar av lokalen där det jämna ljuset samverkar med dagsljuset och inte påverkar eller stör de delar av lokalen där kontraster och mörker har varit viktiga rumsskapare.

Ljusvisionen var att med ljusets hjälp förstärka känslan av och förtydliga kontrasterna i de fyra årstiderna som presenterades med material, färg och känsla i inredningskonceptet. Att skapa skiftande sinnesstämningar och rumsupplevelser genom hela lokalen och genom ljus och mörker bidra till variation i både material och kontorets olika funktioner. En del av visionen var även att lyfta in ljuset som en egen fristående faktor som på ett lekfullt och enkelt sätt skapar oväntade upplevelser och effekter som väcker nyfikenhet och glädje hos både medarbetare och besökare.

Genomförandet

Tillsammans med inredningsarkitekterna har Palomas trio, med olika färgtemperaturer, intensiteter och belysningsprinciper framhävt färger, texturer och material för att förstärka känslan av att årstiderna återspeglar sig i de olika miljöerna på Microsoft. Utifrån konceptet har MER valt att dela upp kontoret i fyra olika zoner som distinkt skiljer sig åt. Dessa fyra; focus, energy, collaboration och exploration representerar var och en av de fyra årstiderna.

För att variera ljuset i de olika zonerna har ljuset delat upp i tre olika lager; allmänljus, miljöbelysning och effektbelysning. Intensitet och tydligheten av dessa lager skiljer sig åt i de olika zonerna för att framhäva olika stämningar. För allmänljuset har man arbetat med både ett mjukt, jämnt ljus och ett mer kontrastrikt ljus beroende på de olika rumsfunktionerna. Hög ljuskvalitet har varit högsta prioritet genomgående här.

Miljöbelysningen består av intima, extra varma inslag som skapar en ombonad och trivsam hemmakänsla. Effektbelysningen är inslag av ”wow” där Paloma med hjälp av ljus och material skapar en upplevelse, en effekt som fångar åskådarens nyfikenhet och blick. Inslagen finns utspridda i hela kontoret och kan både vara subtila och mer intensiva.

Genomgående har stor vikt lagts vid att få ljus och material att samarbeta och skapa unika och vackra effekter som inte alltid behöver vara så tekniskt avancerade, att med enkla men genomtänkta lösningar påvisa ljusets viktiga roll som stämningsskapare och länk mellan konceptuell vision och färdigt resultat. Varje armatur har kontrollerats via ett styrsystem som optimerar funktionerna i varje zon. Anläggningen är programmerad så att det är olika scenarion beroende på tid på dygnet och typ av aktivitet.

Belysningen över arbetsplatserna är dessutom styrd med dagsljussensorer så att mängden artificiellt ljus och infallande dagsljus kan samverka. En viktig aspekt av belysningsplaneringen har varit att arbeta med både mörker och ljus och noga tänka igenom placeringar för att applicera ljuset där det verkligen behövs och tillför miljön den önskade känslan.

Om samarbetet

Tack vare att ljuset varit en viktig del av helhetskonceptet har det funnits ett mycket nära samarbete med inredningsarkitekterna och man har tillsammans arbetat fram en belysningslösning där ljuset förstärker och lyfter inredningen. Ett antal workshops genomfördes med beställen för att utreda behoven och önskemålen av funktioner, teknik och stämning. Detta har sedan blivit ledande i val av belysningsprinciper och styrfunktioner. Beställaren har också varit i högsta grad involverade i besluten kring belysning och inredning.

En mängd speciallösningar har använts varpå alla har testats fysiskt och utvärderats visuellt innan de har blivit implementerade. Armaturerna är noggrant utvalda och anpassade för att de sömlöst ska smälta ihop med inredningen. Paloma har fått turen att få vara med i projektet ända fram till färdigställande, riktat in armaturer och finjusterat ljusnivåer.

Mottagandet

För Microsoft var det en stor omställning Microsoft att flytta från ett kontor på 8000 kvm under 28 år i förorten till ett kontor på 3000 kvadrat mitt i city. I början fanns viss oro om hur det skulle tas emot av de anställda. I efterhand verkar dock alla vara väldigt nöjda med både det nya kontoret och det nya arbetssättet. Ljusteamet har fått många fina kommentarer om belysningen från de anställda och andra som har varit på plats under de många rundvandringar och presentationer för både externa samarbetspartners och interna medarbetare från andra länder. Responsen har varit väldigt positiv och det ryktas till och med om att stockholmskontoret anses som Microsofts finaste världen över!

Jurymotiveringen:

”Projektet har förverkligats genom en gemensam tydlig vision som bygger på samverkan och inkluderande helhetssyn. Med ingående förståelse för visuell upplevelse skapas en stimulerande ljusmiljö som erbjuder dynamisk balans mellan ljus och mörker. Här presenteras modiga lösningar som tyder på gedigen kunskap och omsorg om samspelet mellan ljus, färg och material. Med ett brinnande engagemang och självförtroende har designteamet lyckats involvera, inspirera och motivera till djärv och nytänkande ljusdesign. Resultatet har mynnat ut i en innovativ och stilbildande modell som banar väg för framtidens arbetsplatser.”


Intervju med Paloma Design Studio

Ljusteamet från Paloma Design Studio: fr. v. Jenny Loqvist, Sofie Bamberg och Anna Ekberg. Foto: Casper Hedberg

Berätta om er bakgrund?
– Vi startades ur en dröm och en vision om kreativ frihet. Vi är tre ljusdesigners med bakgrund inom produkt-, inredningsdesign och rumsgestaltning. Under våra tio verksamma år i ljusbranschen har vi arbetat med en stor bredd av kunder och projekt, både interiört och exteriört. Genom det finstämda samspelet mellan ljus, material och rymd önskar vi skapa intressanta platser och unika upplevelser som berör och består över tid.

Vad var den största utmaningen med projektet?
– De stora skillnaderna i dagsljusinsläpp runt om i lokalen har definitivt varit en utmaning. Men vi valde tidigt att vända det till vår fördel istället. Inredningsarkitekterna anpassade möbleringsplanen utefter dagsljusskillnaderna så att alla arbetsytor är placerade längs fönsterpartierna. Ytor med mer mörker har vi nyttjat för mer upplevelsebaserade funktioner såsom presentationsytor, upplevelserum och lounger. I dessa har vi kunnat arbeta med mer kontraster och starkare effekter medan ljuset närmast fönsterpartier har varit jämnare och mjukare i sin utformning. På så sätt har vi lyckats skapa en varierande och kontrastrik miljö som tilltalar både olika sinnesstämningar och olika rumsfunktioner.

Vad har ni fått för lärdomar under arbetets gång?
– Vi lär oss och utvecklas i varje projekt och det är alltid en stor lärdom att gå från vision till färdigställande av en idé man aldrig testat förut. Det vi lärt oss genom åren och som visar sig vara extremt viktigt och ofta avgörande för resultatet är att våga pröva nya idéer och tankesätt men att alltid, alltid verifiera sin idé med verkligheten innan man projekterar klart. Inget ger så mycket lärdom som fysiska tester med rumsvolymer, material och ljus.”Vi startades ur en dröm och en vision om kreativ frihet”

Vad eller vilka delar i projektet är ni mest nöjd med när du tittar på det färdiga resultatet?
– Vi är stolta över den stora mängden olika ljusupplevelser vi har lyckats skapa samt variationen mellan kontorets alla miljöer. Visionen var ju från början att ljuset ska förstärka och komplettera inredningen, vilket vi tycker att vi lyckats bra med. Vi har jobbat för att få fram materialens egenskaper, en äkthet i alla färger och kontraster och dramatik i utvalda detaljer. Det känns även väldigt härligt att vi lyckats skapa mycket effekter i ljusupplevelserna utan att behöva använda oss av tekniskt komplicerade lösningar. Vi har utgått från hur ljuset reagerar med material, med riktning och intensitet och med detta utgångsläget lekt med effekter.

Vad betyder det att bli uppmärksammad i Svenska Ljuspriset?
– Det betyder jättemycket för oss. Vi tycker det är väldigt viktigt att få lyfta ljusdesign som en vital komponent i byggprojekt. Sen tycker vi såklart det är extra roligt att vi som litet, nystartat företag av unga kvinnor lyfts fram.

Vad händer framöver, vad har du för intressanta projekt på gång just nu?
– Vi kommer under hösten färdigställa ett större restaurangprojekt i Stockholm som vi har jobbat med under flera år. Det ska bli väldigt kul att äntligen få se det komma till liv. Vi har även roliga privatprojekt på gång runt om i landet samt ett par spännande kontor. En bra höst helt enkelt!

SE PRISUTDELNINGEN

Publicerad den 8 oktober 2020
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2020

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare