Light Collaboration Network

Ett nätverk för att sprida ljus

Light Collaboration Network – for research and education är ett ­nystartat ljusforskningsnätverk. Projektet har uppstått ur en gemensam önskan att förbättra ­möjligheterna för kommunikation, utbildningsutbyte, ­forskningssamarbete och kunskapsspridning till en bredare publik.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

I denna första av våra återkommande spalter i Ljuskultur, riktar vi grundare till nätverket en inbjudan till alla som vill vara med.

Ljus är livsviktigt, komplext och utmanande, och forskning om ljus är multidisciplinär.

På grund av jordens rotation kring sin axel skapas dag och natt. Till denna cykel har nästan allt liv på jorden utvecklat en evolutionär respons – under miljontals år. I mitten av 1800-talet utvecklades fotogenlampan, och kort därefter började glödlampan lysa upp. Den tjänstgjorde i drygt hundra år, tills den började fasas ut för drygt tio år sedan. Nu fullkomligt badar världen i LED-ljus. Kunskapen om hur ljus påverkar människa och miljö utvecklas ständigt i takt med att nya upptäckter görs.

Hillevi Hemphälä, Lunds universitet; Johannes Lindén, Lunds universitet; Myriam Aries, Jönköpings Tekniska Högskola; Katharina Wulff, Umeå universitet; Ute Besenecker, KTH Johannes Lindén, Lunds universitet Myriam Aries, Jönköpings Tekniska Högskola Ute Besenecker, KTH Katharina Wulff, Umeå universitet

Vi initiativtagare till nätverket är verksamma vid fyra universitet i Sverige, från norr till söder: Umeå universitet – där det bland annat pågår grundforskning om dagslängd (fotoperiod), skymning och naturligt ljusets påverkan på människans fysiologi och beteende, bl.a. för terapeutisk tillämpning, KTH – där ljusdesign tillämpas i forskning om inomhus- och utemiljö, som integrerar ljusets konst och vetenskap i arkitektonisk rums framställning, och fokus ligger på perception, välbefinnande och hållbarhet, Jönköpings Tekniska Högskola – där forskningen fokuserar på att ta till vara, verifiera och utvärdera byggd ljusmiljö i syfte att öka sociala och teknologiska värden så som välbefinnande och hållbar utveckling, Lunds universitet – där det bedrivs forskning om till exempel visuell ergonomi, som bland annat inkluderar flimmer och bländning, ljusmiljö och dagsljus.

Det finns gott om andra forskningsfält som skulle kunna utöka nätverket – ljusets påverkan på natur, biologi och mångfald, ljusförorening, ljus, energi och hållbar ekonomi, tillämpningar inom medicin, framtida ljusteknologier för utomhus och inomhus, ljus tillsammans med konst och perception, med mera.

Nätverket kommer initialt arrangera ljusforskar­träffar, och i maj 2021 är ett första symposium inplanerat då nätverket presenteras och aktuella ämnen inom ­ljusforskning tas upp. Vi tar tacksamt emot förslag på sådana ämnen.

Webbplats: www.lightcollaboration.net
E-post: info@lightcollaboration.net

Light Collaboration Network har skapats med stöd av Bertil och Britt Svenssons Stiftelse för Belysningsteknik.

Publicerad den 22 mars 2021
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2021

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här