Museum för konst och kultur, Münster: Den nyrenoverade ljus­skulpturen "Silberne Frequenz" av Otto Piene lyser upp museets fasad.
Museum för konst och kultur, Münster: Besökaren välkomnas av den tre våningar höga foajén där ett tunt glastak släpper in dagljuset. För att inte minska takytans visuella effekt har belysningen helt integrerats i nischerna. Den skulpturala karaktären av trapphuset lyfts fram med hjälp av den linjära fördjupningen av taket.
Museum för konst och kultur, Münster: Utbyggnaden har byggts ihop med den existerande museibyggnaden från 1908 och tack var den kan museet nu visa sina samlingar i hela 51 olika utställningsutrymmen.
Museum för konst och kultur, Münster: På översta våningen finns fem utställningshallar med dagsljusinsläpp, för att skapa dynamik och föra in dagsljus in i de inre utrymmen.
Museum för konst och kultur, Münster: Bortsett från de, under kvällstid, starkt dimmade pendelarmaturerna skapas den huvudsakliga belysningen i restaurangen av justerbara downlights som ger en punktbelysning över borden. LED-lister har integrerats bakom bänkarna och i barmöblerna för att ge en mjuk vertikal belysning på väggarna .
Museum för konst och kultur, Münster: I utställningsrummen längre ner i huset har man skapat en unik belysningslösning, speciellt för detta museum. Den består av ett tak där man integrerad artificiell belysning i ramen, längs väggarna för att ge ljus åt dem. Ramen kompletteras med ljusramper där olika typer av belysning kan monteras, efter utställningsföremål.
Museum för konst och kultur, Münster: Det vackra trapphuset belyses av dekorativa och diffusa pendelarmaturer, som monterats i spetsarna av valven.
Restaurang Drachenfelsplateau, Königswinter: Ända sedan ombyggnaden av Restaurang Drachenfel upplever besökarna att naturen och landskapet, den lokala historien och moderna gastronomin i en enhetligt utformad designmässig helhet. Restaurangbyggnaden är im­ponerande och har en form av en glaskub. I uppdraget ingick bland annat att förstärka byggnaden med med hjälp av belysning så att det blir ett intressant nattligt landmärke, be­traktat från närliggande Rhendalen.
Restaurang Drachenfelsplateau, Königswinter: Flexibilitet var ledordet när krav och mål för det slutliga resultatet ställdes. Belysningen skulle vara anpassad både till den vardagliga verksamheten och skapa glamour till kvällseventen.
Restaurang Drachenfelsplateau, Königswinter: Belysningskonceptet för restaurangen inuti glaskuben är utformad för att tillgodose kravet på maximal flexibilitet. Med hjälp av ett styrsystem kan restaurangpersonalen själva justera färger på belysningen.
Tågstationen Wilhelm-Leuschner-Platz, Leipzig: Wilhelm-Leuschner-Platz är en av de fyra underjordiska tågstationerna av City Tunnel Leipzig. Samtliga stationer har designats av en mycket välkänd arkitekt, den här av Max Dudler Architekten.
Tågstationen Wilhelm-Leuschner-Platz, Leipzig: Taket och väggarna har formats enhetligt av samma material, glasblock, för att ge en känsla av utsökt enkelhet och spännande klarhet. En konsekvent belysningslösning finns i gapet mellan glasteglet och byggnadens betongskal och möjliggör enkelt underhåll utan störande serviceluckor och liknande.
Tågstationen Wilhelm-Leuschner-Platz, Leipzig: Konsekvent belyses perrongerna av metallhalogenarmaturer, placerade bakom glasblocken, som här har 90 procents transparens, för att ge bra belysning på plattformen. Helhetskänslan är en plats med fräschör och briljans och massor av dagsljus.
Ljus i världen

Licht Kunst Licht AG

Med kontor i Bonn och Berlin samt flera priser i ljusdesigntävlingar fortsätter Licht Kunst Licht AG att skörda framgångar. För andra gången har de tilldelats utmärkelsen Årets ljusdesignföretag i Tyskland.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Licht Kunst Licht AG grundades 1991 och har idag 26 anställda. Företaget har sedan starten varit involverat i över 700 projekt i hemlandet Tyskland och flera runtom i världen. Ett av prestigeprojekten ute i världen är Qatar National Museum, ritad av den kända franska arkitekten Jean Nouvel.

Framgångstips från Licht Kunst Licht:

Planering av dagsljus och artificiellt ljus lika viktiga. I samtliga tre projekt finns det en anmärkningsvärt nära relation mellan ljus och arkitektur. All belysning är integrerad för att förstärka den arkitektoniska gestaltningen. För att kunna skapa så integrerade lösningar är det viktigt att dialogen mellan arkitekt och ljusdesigner börjar i så tidigt stadium som möjligt. Det är även en förutsättning för ett slutresultat där där dagsljus och artificiellt ljus kan samverka på bästa sätt.

En tvärvetenskaplig arkitektonisk förståelse och en kombination av kreativitet och teknisk kompetens är väsentligt. Det räcker inte enbart med en integrerad designprocess. En tvär­vetenskaplig arkitektonisk förståelse och en kombination av kreativitet och tekniskt kunnande är väsentliga för att lyckas. Kunskapen och erfarenheten vad gäller designmöjligheter, de tekniska kraven och egenskaperna av, t.ex. nya ljuskällor och styrsystem är ett krav för att kunna utnyttja dess fulla potential för ett lyckat slutresultat.

 

Publicerad den 29 februari 2016
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2016

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här