Publikationer
Ljusamallen i ny version och form
Ljusamallen är Belysningsbranschens rekommendationer för enhetlig redovisning av armaturdata och belysningsberäkningar. För att hålla innehållet aktuellt krävs kontinuerliga uppdateringar. Den senast ändringen – som lett till en ny version av Ljusamallen – gäller redovisningen av LED-armaturer.
Vill du fortsätta läsa?
Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.
Bli prenumerantDen stora nyheten i nya versionen av Ljusa-mallen är en förenklad livslängdsdefinition för LED-armaturer. Rekommendationen baserar sig på ett förslag från den europeiska branschorganisationen LightingEurope, LE, som utges i dokumentet Evaluating performance of LED based luminaires från Lighting Europe (LE).
B-värdet slopas
Bakgrunden till de många frågor som uppstått om hur man ska tolka olika B-värden, dvs. värden som beskriver hur stor andel av en population som underskrider ett visst ljusflöde efter ett visst antal drifttimmar. Framförallt har frågan handlat om hur mycket bättre B10 är än B50. Enligt LE’s analyser har man kommit fram till att skillnaden mellan B10 och B50 inte är större än att den ryms inom den normala toleransen för ljusflöden. Detta är också anledningen till att branschen nu helt kan slopa B-värdet vid livslängdangivelser.
Nya rekommendationen
Den nya rekommendationen som stöds både av LightingEurope och Belysningsbranschen och som redovisas i den nya utgåvan av Ljusamallen är att man fortsättningsvis anger bibehållet ljusflöde, Lx, för drifttiderna 35 000, 50 000, 75 000 och 100 000 timmar. Vilken/vilka drifttider man redovisar beror på vilken applikation LED-armaturen främst är avsedd för. Vi måste alltså vänja oss vid att se livslängdsuppgifter som, till exempel L92 / 50 000 timmar, vilket betyder att 92 % av initialljusflödet återstår efter 50 000 timmar.
Gräns för livslängdsangivelser
LE slår också fast att man inte kan redovisa livslängder längre än 100 000 timmar då de blir alldeles för osäkra beroende på det statistiska underlaget.
Fastställande av bibehållningsfaktor
Inte nog med att vi nu får livslängdsupp-gifter som är enkla att jämföra mellan
olika LED-produkter, vi har också en lösning på problemet med att fastställa en riktig bibehållningsfaktor för LED-applikationer. När man vet drifttiden så bestämmer man ljusnedgången genom att ta Lx – värdet för den standarddrifttid som ligger närmast. I Ljusamallen finns också en tabell som ger ungefärliga drifttider för ett antal olika applikationer.
Rättvis jämförelse av produkter
Syftet med Ljusamallen är att möjliggöra en rättvis och riktig jämförelse mellan olika armaturer och belysningsberäkningar. Att redovisa produkter och belysningsberäkningar enligt Ljusamallen är ett frivilligt åtagande som Belysningsbranschens medlemmar kommer att följa. Om marknaden, det vill säga det föreskrivande ledet kräver att alla leverantörer ska följa Ljusamallen kommer vi att kunna undvika jämföra äpplen med päron och får därmed ett komplett och bra beslutsunderlag vid upphandlingar.
Publicerad den 4 december 2018
Ur Ljuskultur Nummer 6, 2018
Du kanske också gillar:
Intro
Mera mjölk med LED?
Stiftelsen Lantbruksforskning har beviljat 41 miljoner till 17 forskningsprojekt som syftar till att stärka lantbruksnäringens…
Teknik
LED och flimmer
Flimmer från belysning har diskuterats förr men blev åter en fråga när LED-tekniken började erövra…
Gästkrönikan
Varför får inte Rf erstätta Ra?
Färgåtergivningsindex Ra, i stort sett oförändrad sedan 1974, har sedan start kritiserats av olika anledningar.…