Utbildning

”Ljuset ska skulptera rummet”

Ljusdesignern och forskaren Johanna Enger brinner för den nya Perceptionsstudion på Konstfack. ”Det går inte att studera ljus, rum, material och form separat”, säger hon.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Cirkeln är sluten, konstaterar Johanna Enger i sitt invigningstal vid Perceptionsstudions vernissage. Det var här hon själv blev uppslukad av fenomenen ljus och färg på en kurs för cirka tio år sedan. ­Efter det stannade hon kvar en tid som lärare på Konstfack innan hon började sina doktorandstudier i Lund.

– Ljus är så otroligt fascinerande. Det innefattar fysik, ekologi, biologi, sensorik, teknik och dessutom psykologiska, sociala och kulturella aspekter. Jag kan inte komma på något sammanhang där ljus inte är betydelsefullt. Det leder till oerhört intressanta diskussioner.

Hon beskriver Konstfacks nya studio som unik, eftersom utgångspunkten är visuell perception och att laborationerna ska utgå ifrån det.

– Ljuset ska skulptera rummet. Jag hoppas att forskningen och undervisningen här ska ge studenterna en grundförståelse för det. Det gör dem till bättre yrkespersoner när de kommer ut.

Om Johannas forskning

Tjänsten som verkstadsansvarig löper över fem år. Under 2020 planerar Johanna Enger även att bli klar med sitt avhandlingsarbete i miljöpsykologi, som är inspirerat av bland annat sensorisk analys.

– Från början hade jag en idé om att man skulle kunna prova ljus på ungefär samma sätt som vin, där man använder beskrivande begrepp som ”aromatiskt”, ”balanserat” och ”mineraliskt”. Men jag saknade en metod. Genom sensorisk analys kan man testa det mesta, från hur det låter när bildörrar slår igen till hur en doft uppfattas, förklarar hon.

Tillsammans med forskare från RISE och Högskolan i Kristianstad har Johanna Enger fått medel från bland annat Energimyndigheten och ARQ. De bjöd in yrkespersoner från belysningsbranschen till workshops där olika idéer och begrepp diskuterades. Målet var att skapa en form av kommunikationsverktyg för att analysera upplevd ljuskvalitet.

Med tiden utarbetades ett begrepps­system med ett trettiotal ord som beskriver kategorierna rum, ljus och skugga i en specifik miljö. De ord som försökspersonerna väljer kan sorteras in i ett diagram över ljusnivå och kontrast.

– Min forskning är väldigt praktiknära, inte minst eftersom industrin är så involverad. Utgångspunkten är att vi inte enbart kan diskutera ljusnivå och ljusstyrka, utan måste ta hjälp av gestaltningsprinciper, något som är nödvändigt eftersom ljus och färg upplevs i flera lager. Men det finns inga uppkörda spår eller färdiga metoder, jag plockar lite från perceptionsforskning, lite från ljuslära och lite från färgforskning.

Totalt har ett fyrtiotal företag, bland annat från belysnings- och fastighets­branschen, medverkat i hennes projekt. Nästa steg blir att utveckla en digital prototyp så att verktyget kan testas i större skala, och i praktiken.

– Jag tänker att det kan ha olika användningsområden, till exempel om en arbetsplats med kontor ska renoveras. Då kan man göra den här analysen som ett diskussionsunderlag för kund, ljusdesigner och arkitekt. Det blir ett sätt att visualisera för beställaren hur ljus påverkar en viss miljö.

Johanna Enger samarbetar Karin Wendin, professor i mat- och måltidskunskap på Högskolan i Kristianstad och forskarna Carolina Hiller och Bodil Karlsson på RISE.

– Vi vill inte att den här kunskapen ska stanna inom akademin. Genom studier har vi sett hur energianvändningen i vissa fall kan minska med så mycket som femtio procent med hjälp av metoden. Vi tror att den kan bidra till bättre ljusmiljö och en breddad diskussion om ljuskvalitet.

Publicerad den 18 mars 2020
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2020

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här