Notiser

Ljuset visar vägen till delikatesserna

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Ljuskonceptet sätter de utsökta matvarorna i centrum i saluhallen FrischeParadies GmbH & Co. KG i Stuttgart.

Delikatesskedjan är Tysklands största med sitt breda sortiment av mer än 12 000 delikatesser. LED-ljusverktygen från ERCO styr besökarens uppmärksamhet och låter delikatesserna komma till sin fulla rätt – genom riktat briljant ljus, som lockar till köp.

FrischeParadies’ är en nybyggnation med en särpräglad huskropp bestående av fyra rymliga lokaler utan stödpelare. Den del av saluhallen som är tillgänglig för kunderna omfattar ca 1 000 kvadratmeter försäljningsyta under luftiga lanternintak med upp till tio meters takhöjd. En stor andel dagsljus, stora glasytor på fasaderna och ett framträdande tak med fackverkskonstruktion av obehandlade träbalkar på råbetongväggar ger interiören dess nutida, industriella karaktär. Svarta strömskenor som passar in i denna estetik har installerats på en höjd av 3,50 meter och försetts med Optec strålkastare från ERCO. Med hjälp av en enda strålkastarfamilj har ett accentuerat och anpassat ljuskoncept skapats i den nya saluhallen med väl avvägda kontraster och ett rofyllt tak.

I hela hallen – med undantag av fiskdisken – har Optec strålkastare i varmvitt (3000K) med ljusfördelningarna narrow spot (6W), spot, flood och wide flood (19W) använts. Även i kassaområdet ger Optec strålkastare med ljusfördelningen wide flood den belysningsstyrka på 500 lux som krävs enligt normen för arbetsplatser.

Publicerad den 16 oktober 2017
Ur Ljuskultur Nummer 5, 2107

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här