Ljuskultur 90 år

Ljuskultur återblickar

I år fyller tidningen Ljuskultur 90 år. Det firar vi genom att i varje nummer i år göra en tillbakablick på alla de nittio åren som passerat. Vi plockar ut några guldkorn ur vår utgivning under årens lopp och relaterar också till andra viktiga händelser i världshistorien.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

1988

Det nya ljuset

Mycket i 1988-års utgåvor av Ljuskultur handlar om det nya, moderna ljuset, råd kring nya ljuskällor och inverkan på armaturkonstruktioner. Ljuskvalitet och ljusets påverkan är andra flitigt förekommande teman.

I de många mässreportagen beskrivs den nu så snabba utvecklingen inom belysningsteknik. Lysrörslampan, kompaktlysröret och högtrycksnatriumlampan ändrar armaturdesignen. En storsatsning görs inom Ljuskulturs kursverksamhet och ”Ljusskolans” utbud utökas nu med tre nya specialinriktade kurser. En av dem hänger ihop med ljuskälleutvecklingen och handlar om armaturkonstruktion. Två är kopplade till tidiga tecken av digitalisering och tar upp problematiken vid kontors- och bildskärmsarbete samt hur man kan använda datorstöd vid belysningsplanering.

Ljuskvalitet är ett ämne som diskuteras alltmer. Hur ljus påverkar färgerna och rumsupplevelsen beskrivs som ett nytt forskningsområde. Årets stipendier från Bertil och Britt Svenssons Stiftelse för belysningsteknik delas ut till docent i medicinsk sociologi Stefan Sörensen och hans kollegor vid vårdhögskolan för forsknings­projektet ”Belysning och livskvalitet – en studie bland äldre i Västerås”. Arkitekten och forskaren i medicinsk vetenskap Gunilla Brunnström tar emot ett stipendium för sitt projekt ”Skapa status kring ljuset” även det kopplad till belysnings för äldre.

Att ljus påverkar oss både fysiskt och psykiskt är ett annat ämne som tidningen tar upp. I en intervju med docent i arbetsmiljö Rickard Küller och professor i ­psykiatri Lennart Wetterberg förklaras ljusets och mörkrets påverkan på våra hormoner, varför vissa ­drabbas av vinter- eller vårdepression osv.

SAS nya huvudkontor i Frösundavik vinner Årets Ljus, föregångaren till Svenska Ljuspriset. Belysningsplaneraren Leif Igelström prisas för, bl.a. att ljuset är lätt att reglera för individuella önskemål.

Publicerad den 16 oktober 2019
Ur Ljuskultur

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här