Ljuskultur 90 år

Ljuskultur återblickar

I år fyller tidningen Ljuskultur 90 år. Det firar vi genom att i varje nummer i år göra en tillbakablick på alla de nittio åren som passerat. Vi plockar ut några guldkorn ur vår utgivning under årens lopp och relaterar också till andra viktiga händelser i världshistorien.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

2003

I det sista avsnittet har vi passerat millenniumskiftet och det pågår mycket spännande inom belysningsområdet. Ljusdesign uppmärksammas alltmer och i årets första nummer uppmärksammas bl a Nordic Light Hotel och Kai Piippos ­arbete där som resulterat i en utmärkelse i First European Light Trophy.

Ljusutbildningarna i både Stockholm och Jönköping är igång och Lights in Alingsås samlar studenter och internationella ljus­designer till sitt ljusevent, för femte året i rad. Stockholm Furniture Fair samlar alla betydande tillverkare av offentlig belysning i sin C-hall för att visa den senaste designen och de tekniskt avancerade nyheterna, med styr- och reglermöjligheter, nya ljus­källor, fiberoptik och ljusdioder.

Formspråket har nu utvecklas ytterligare och tidningens mål har allt mer blivit att visa inspirerande reportage.

LED har tagit steget från att vara en ­indikator till att bli en ljuskälla för belysning. ­Ljusutbytet är nu uppe i 30 lumen per watt och tidningen visar prototyper på LED-bestyckade skrivbordslampor, något man tror blir den nästkommande applikationen. Tidningen har tagit ett rejält steg när det gäller både formgivning och innehåll. Att branschen omvandlats från ingenjörs- till upplevelsebranschen syns i de allt fler inspirerande reportagen om intressanta projekt och bransch­personligheter.

Behovet av att informera om LED är nu brinnande. Nästa steg
tror man då är att LED ska ersätta de befintliga ljuskällorna.

Publicerad den 27 november 2019
Ur Ljuskultur Nummer 6, 2019

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här