Prisat i Wallpaper Projektet vann nyligen den internationella utmärkelsen Wallpaper Design Awards 2025 – Best Modernist Revival. Foto: Tuomas Uusheimo
En av Finlands mest kända moderna byggnader, ett konsert-­ och kongresshus i Helsingfors. Finlandia­huset ritades av Alvar Aalto, mästaren i finsk modern arkitektur, en pionjär inom ­funktionalismen. Foto: Finlandiahuset
Människan i centrum, både som artist och publik. Arkitekturen ska inte stå i vägen eller stjäla uppmärksamhet – ­Alvar Aaltos vision med huset. Foto: Tuomas Uusheimo
Helsinkisalen: I de stora salarna har belysningen tagits ett steg längre, med skräddarsydd RGBW-belysning i armaturerna. Detta gör det enkelt att anpassa allmän­belysningen till en mer upplevelse­baserad och stämningsskapande atmosfär vid olika evenemang. Foto: Inspiroiva Creative Oy
Foto: Inspiroiva Creative Oy
Byggnadsminne

Modern hyllning till Aaltos arv

Finlandiahuset – en av Finlands mest ikoniska byggnader – har genomgått en varsam förnyelse där modern teknik, hållbarhet och tillgänglighet stått i centrum. Målet har hela tiden varit tydligt: att bevara det ursprungliga uttrycket i så hög grad som möjligt.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Alvar Aalto ritade Finlandiahuset – precis som många av sina byggnader – i dess helhet. All inredning samt möblerna, belysningsarmaturerna, dörrhandtagen och andra detaljer är formgivna av honom och hans kontor. I husets interiör återfinns många av Alvar Aaltos karakteristiska drag: asymmetriska former och naturmaterial. Vit marmor har använts i trapphus, konsertsal och foajéer – vars arkitektur hämtar inspiration från det antika Italien och Grekland.

Alvar Aaltos vision med Finlandiahuset, ritat 1962, var att låta människan stå i centrum – både som artist och publik. Arkitekturen ska erbjuda de perfekta ramarna och skapa rätt stämning för evenemangen, utan att själv stå i vägen eller stjäla uppmärksamhet. Huset stod färdigt 1975 och har nu, femtio år senare åter öppnats efter en omfattande renovering, som tog närmare tre år och kostade totalt 136 miljoner euro.

Finlandiasalens foajé, Piazza kan omvandlas med ljuset: till vardags används en neutralvit belysning som harmonierar med det naturliga ljuset, på kvällstid kan varmare toner eller ett brett spektrum av färger användas.
Foto: Inspiroiva Creative Oy

I huset finns även öppen restaurang­verksamhet: kvälls­restaurangen Finlandia Bistro samt vinbaren Cafe & Wine, i vars anslutning finns en mindre designbutik.
Foto: Riikka Kantinkoski

Foto: Riikka Kantinkoski

Det som är nytt

De största synliga förändringarna invändigt är de nya utställnings-, kafé-, restaurang- och butiksutrymmena. Tillgängligheten har förbättrats med fler hissar, tillgängliga salongsplatser och toaletter. De tidigare arbetarbostäderna i husets norra ända har gjorts om till rum som kan hyras för övernattning. Under marken har ett nytt kök och tekniska utrymmen på närmare 2 000 kvadratmeter byggts. Tiotals kilometer vatten-, avlopps- och elledningar har ersatts och all fastighetsteknik moderniserats, med energieffektivitet i fokus, förstås.

Bevara och återbruka

Vid all planering behövde man säkerställa att byggnadens värde och kulturarv bevarades. Allt skulle, i den mån det var möjligt, se ut som före renoveringen. Slutresultatet visar att huset lyckats moderniseras med stor respekt för Alvar Aaltos arv.

Renoveringen har haft starkt fokus på återbruk av material. Över 60 procent av dörrarna och mer än 70 procent av fönstren har renoverats och satts tillbaka. Cirka sju kilometer listverk har återanvänts till golv-, dörr- och fönsterlister. Även en stor del av den ursprungliga fasadmarmorn har tagits till vara och fått nytt liv som råmaterial i unika golv.

Bland de detaljer som representerar Alvar Aaltos design finns pelare klädda i stavkeramik samt kaklade väggar. Ett särskilt gediget arbete har lagts på att uppgradera över 2 000 ikoniska armaturer – närmare 90 olika modeller – för att möta dagens hållbara och ljustekniska krav. Samtliga har renoverats och uppgraderats till LED-teknik. Endast i de rent dekorativa armaturerna, där ljuskällan är synlig och det inte var möjligt att integrera drivdon, används LED-lampor med E27-sockel.

Många involverade

Granlund, med Sanna Forsman som ansvarig ljusdesigner, ansvarade för planeringen av belysningslösningarna och styrsystemet i alla presentationsutrymmen som foajéer, salar, restaurang, kaféer, mötesrum och större samlingssalar. I övriga utrymmen stod Ramboll Oy för planeringen av den allmänna belysningen.

– Renoveringen av de klassiska Alvar Aalto-armaturerna samordnade vi gemensamt av alla inblandade konsulter – arkitekten, elkonsulten och armatur­restauratörerna, säger Sanna Forsman och fortsätter:

– Redan under planeringsskedet genomförde vi provrenoveringar och -installationer. I en samverkan utvecklade vi idéer och lösningar, som verifierades genom ett stort antal prototyper och tester.

Det gjorde det möjligt att undersöka vilka förändringar som var tekniskt möjliga, och på basis av detta skapade vi materialet för upphandlingen. Nästan samtliga armaturer har kunnat återinstalleras i sina ursprungliga platser, vilket också var ett viktigt mål i husets bevarande.

Om visionen och den nya ljuslösningen

Eftersom publikutrymmena används för en mängd olika typer av evenemang var målet att skapa flexibla belysningslösningar. Samtidigt tillät byggnadens kulturhistoriska skyddsstatus inte att nya armaturer eller belysningselement skulle läggas till. Därför blev modifiering av Alvar Aaltos klassiska armaturer till färg­växlande LED-ljuskällor den mest naturliga lösningen.

Till vardags används en neutralvit belysning som harmonierar med det naturliga ljuset från nordvända fönster och takfönstren. På kvällstid och vid evenemang kan varmare toner eller ett brett spektrum av färger användas beroende på behov. Det innebär att det inte är nödvändigt att installera scenbelysning, riggar och kablage, vilket gör att arkitekturen kan bevaras i sin helhet.

I de lägre belägna foajé- och kaféutrymmena används tunable-white-armaturer med justerbar färgtemperatur. De högre salarna och aulorna har armaturer med fullfärgsjusterbar LED-teknik. Samtliga armaturer kan styras individuellt, vilket gör det möjligt att skapa dynamiska ljusscenarier som rör sig i tid och rum – exempelvis en blåvit ljusvåg som börjar på scenen och sveper över salen, omsluter publiken och gör dem till en del av helhetsupplevelsen. Även här har Granlund ansvarat för kravställningen på de ombyggda armaturerna.

Om belysningsstyrningen

I de publika utrymmen och större delen av personalutrymmena är belysningen individuellt justerbar. Ett ip-baserat nätverksanslutet system samlar alla armaturer i ett gemensamt styrsystem. Det kan styras både via rumsspecifika, förprogrammerade paneler och via ljusbord för scenteknik. På så sätt kan användarna styra både scen- och allmänbelysning som en sömlös helhet under evenemang.

– I huvudsalarna och entréerna har vi tagit belysningen ett steg längre, med en skräddarsydd RGBW-lösning i armaturerna. Detta gör det enkelt att anpassa allmänbelysningen till en mer upplevelsebaserad och stämningsskapande atmosfär vid olika evenemang, berättar Sanna Forsman.

Den färgade belysningen skapades genom ny teknik i de befintliga armaturerna. Dessa modifierades utan att ändra utseendet på armaturerna. Granlund tog fram
en specifikation på både ljusmässiga och estetiska krav för dessa.

Styrningen i salarna och entréerna sker via DMX, vilket gör det möjligt att integrera ljusstyrningen med scen- och audiosystem. Detta minskar behovet av separat scenbelysning vid evenemang i entréutrymmena och då nyrenoverande lokalerna kan bättre kan komma till sin rätt.

En viktig faktor i valet av styrsystem var armaturernas snabba respons på direkt DMX-signal. Därför är vissa armaturer inbyggt DMX-styrda, medan andra är DALI-armaturer som integrerats med DMX-styrning.

Utöver den flexibla belysningen har lokalerna även utrustats med ett stort antal upphängningspunkter för system för scenljus och ljudutrustning, samt strömskenor dolda i metallribbstak som möjliggör placering av spotlights eller eluttag för lokal teknisk utrustning.

– Mest utmanande i projektet var att förena de två huvudmålen: att skapa ett funktionellt mångsidigt belysningssystem och att samtidigt ta hänsyn till byggnadens kulturhistoriska skydd, säger Sanna Forsman.

I piazza och helsinkisalens foajéer finns en RGBlösning för att skapa färgat ljus i samband med olika evenemang om så önskas. Foto: Inspiroiva Creative Oy

Helsinkisalen: I de stora salarna har belysningen tagits ett steg längre, med skräddarsydd RGBW-belysning i armaturerna. Detta gör det enkelt att anpassa allmän­belysningen till en mer upplevelse­baserad och stämningsskapande atmosfär vid olika evenemang.
Foto: Inspiroiva Creative Oy

Finlandiasalen är den största konsertsalen, kronjuvelen. Utöver den flexibla scenbelysningen har lokalen utrustats med ett stort antal upphängningspunkter för utrustning för extra scenljus- och ljudsystem. Foto: Inspiroiva Creative Oy

Aktuellt i finland

Till sist passar vi på att fråga Sanna om vad som är ­aktuellt i ljusbranschen i Finland just nu.

– Trådlösa belysningsstyrningar har kommit för att stanna och har i många fall visat sig vara ett kostnads­effektivt sätt att genomföra belysningsuppgraderingar och förbättra användarvänligheten, säger Sanna ­Forsman och fortsätter:

– Intresset för att skapa en helhetsupplevelse i rummen och främja användarnas välbefinnande har dess­utom börjat öka även bland fastighetsägare. Därför satsar man nu i högre grad på högkvalitativa och ­trivselhöjande belysningslösningar samt tillhörande AV- och scentekniska system.

Sanna Forsman, ­ansvarig ljusdesigner, Granlund

Publicerad den 14 maj 2025
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2025

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här