Bild på skolan, tagen vid The Old Main Lawn där presidenten för Penn State oftast har sina tal till eleverna.
Ebba tillsammans med två andra utbytesstudenter från England och Australien, på tailgate, en tillställning innan matchen i amerikansk fotboll där Penn State Nittany Lions skulle spela.
 Skiss inför uppgift i ­kursen Architectural Buildings – entrén för IM Building vilket är det stora gymmet på campus.
Ett skolprojekt som Ebba och hennes amerikanska klasskamrat hade i kursen Architectural Illumination Systems and Design. Vi fick i uppgift att designa en korridor både på datorn med ljusberäkningar, visualiseringar etc, samt en fysisk modell där man kopplade ihop belysningen.
Med egna ord

På utbyte i Pennsylvania

Ebba Palmqvist går sitt sista år på ljusdesignutbildningen på JTH. Programmet har idag ett fint utbytesprogram med fler utländska universitet och Ebba är den första studenten som varit på Penn State University i USA. Hon berättar här om sin lärorika utbytestermin.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Jag studerar mitt tredje och sista år på ljusdesign­utbildningen i Jönköping. Innan jag började plugga ljusdesign hann jag med en del jobb och även en kurs inom affärsjuridik på Lunds ­Universitet. Jag är en glad skåning som älskar ­livet och att få vara kreativ – kreativ med struktur. Denna lilla berättelsen handlar om min tid som utbytesstudent på Penn State University i Pennsylvania, USA.”Jag har aldrig lärt mig så mycket på så kort tid som jag gjorde där.”

Redan under min första dag på ljusdesignutbild­ningen i Jönköping försäkrade mig om att det fanns möjligheter för utlandsstudier. Jag lade mina tankar om utbytestermin på hyllan fram till vårterminen 2019 då det var dags för praktiken. Jag skulle utföra min praktik i Dubai i två månader och kände snabbt att alla förberedelser för det gjorde mig ännu mer sugen på att sen ta en utbytestermin till hösten. När jag kom tillbaka från Dubai hade det hunnit börja bli sommar i Sverige och hög tid att påbörja ansökan. Penn State University i Pennsylvania, USA blev min skola och jag kunde inte varit mer förväntansfull inför att få åka. Under tiden på praktiken hade jag fått äran att bli tilldelad två stycken stipendium, ett från Bjuggska Fonden och ett från Bertil och Britt Svenssons Stiftelse för Belysningsteknik. Nu gällde det bara att få tillbaka ett klartecken från min ansökan och ett godkänt visum.

Efter mycket, och då menar jag mycket, pappersarbete fram och tillbaka blev min ansökan till Penn State godkänd, likaså mitt visum. Det visade sig att det var jag och två andra från Jönköpings Tekniska högskola som skulle åka till Penn State, två personer jag aldrig träffat förut men som visade sig bli mina tryggaste punkter ­under tiden i USA. Den 13e augusti satte jag mig på flyget till USA. Resan kom att bli en av de bästa resorna
i mitt liv.

Framme i USA

Efter en mellanlandning i London var jag nu framme i New York där bussen till State Collage, staden där Penn State ligger, väntade. Jag och de två andra studenterna från Sverige hade en fem timmars bussresa framför oss. Väl framme i State Collage gjorde jag och Therese, en av studenterna från Jönköping, oss redo för första natten i vårt nya ”hem” på campus – ett litet, litet urgammalt studentrum med delat badrum med en hel korridor andra tjejer. Där och då undrade jag var tusan jag hade hamnat. Det var väldigt olikt hur vi lever som studenter i Sverige, men mycket intressant att få ta del av och testa på.

De första två veckorna var mest bara rundvandring på Campus, som förövrigt var gigantisk med egen ­postadress då det var som en stad för sig. Vi fick även chansen att träffa alla andra utbytesstudenter och presidenten över Penn State University Eric J. Barron och gå på flertal event och tillställningar. Efter en tid började alla andra studenter anlända till campus och höstterminen drog igång. Till en början hade jag väldigt svårt för att hitta på campuset så jag var extremt tidig till min första lektion som skulle vara i kursen Architectural Illumination Systems and Design. Otur som jag hade visade det sig att vi tydligen fått reda på att lektionen blivit inställd innan jag hunnit lära mig alla system. Som tur var så var jag inte ensam om att ha missat detta och istället passade jag på att knyta nya kontakter.

Många nya kunskaper och erfarenheter

Kurserna som jag tog under min utbytestermin var Architectural Illumination Systems and Design, Introduction to Lighting Design in Theatre, Architectural Buildings Material, Entrepreneurial Leadership och ­Independent Study. Independent Study gjorde jag tillsammans med professor Richard Mistrick. Jag ­arbetade i datorprogrammet Rhino i Grasshopper med hjälpmedel kallat Honeybee och Ladybug. Jag samlade in dagsljusdata som Proffessor Mistrick sedan skulle jobba vidare på för att undersöka om det skulle finnas ett bättre sätt att fastställa poäng för LEED-certifiering inom dagsljus. Inom Architectural Illumination Systems and Design jobbade vi mycket i projektgrupper, vi designade olika ljusmiljöer för kontor, byggde modeller med belysning och designade egna armaturer. Anledningen till att jag valde Architectural Buildings Material var för att lära mig Revit. Under kursens gång fick vi flertal projekt i Revit vilket många gånger var väldigt svårt, men med hjälp från mina nya klasskompisar gick det tillslut väldigt bra och jag kan nu lägga till det på mitt CV. Entrepreneurial Leadership var en kurs där vi fick jobba mycket med vårt personliga varumärke, hur jag som ljusdesigner gör mina kunskaper och erfarenheter attraktiva på jobbmarknaden inom ljusdesign. Entrepreneurial Leadership var en oerhört givande kurs som skapade väldigt många nya tankebanor. I Introduction to Lighting Design in Theatre fick jag lyckan att ha ­William Kenyon som lärare – en riktigt inspirerande person. Han är med och gör väldigt många häftiga ­projekt över hela världen. Den här kursen var superrolig och kreativ och jag fick bland annat lära mig att programmera fram en egen ljusshow.

Utöver ljusdesignprogrammet på Jönköpings tekniska högskola finns det inte många universitet i världen som erbjuder en kandidatexamen i ljusdesign och som även bedriver forskning inom ljus. Att jag fick möjligheten att ta del av utbildningen, kunskapen och forskningen inom ljusdesign på Penn State under fakulteten Architectural Engineering var verkligen en fantastisk upplevelse. Precis som på ljusdesignprogrammet i Jönköping fick jag flera möjligheter att träffa branschfolk genom exempelvis gästföreläsare, en middag hemma hos ­Professor Mistrick och eventet ”Project Candle” som Penn State anordnar varje år. Både Penn State och ljusdesignprogrammet i Jönköping är väldigt duktiga på att se till så att vi elever får bra kontakt med branschen och snabbt får en inblick i vad vi egentligen studerar till.

Jag har tagit med mig hem massor av nya erfaren­heter, kunskaper, perspektiv, tankebanor och kontakter inom branschen men framförallt ännu fler vänner över hela världen. Självklart har det varit väldigt tufft men jag kan ärligt säga att jag aldrig lärt mig så mycket på så kort tid som jag gjorde där.

Publicerad den 27 maj 2020
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2020

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här