Kontrasten mellan den varma kärnan i rummet och dess blå ytterväggar framhävs med hjälp av ljuset och skapar intimitet och spänning.
Läsesalen har ett hundratal platser, samlade runt en lägereld och under en gnistrande stjärnhimmel, utformad av astronomen Eric Stempel.
Varje individuell arbetsplats har individuellt anpassbar belysning eftersom analoga och digitala arbetssituationer kräver olika ljusförhållanden. Mörkret runtom gör det lättare att fokusera inom den ”ljusbubbla” som hör till varje plats.
Flera olika ljusscenarier finns att välja mellan för olika stämningar och ändamål.
Tävling

Restaurant Frantzén och Ekonomikum nominerade till Nordic Lighting Design Award

De två senaste vinnarna av Svenska Ljuspriset, Restaurant Frantzén i Stockholm och Ekonomikums läsesal vid Uppsala universitet är nominerade till att tävla om det nordiska ljuspriset Nordic Lighting Design Award 2020.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Tävlan sker i tuff konkurrens med sju andra enastående ljusprojekt från de nordiska länderna. Samtliga presenteras offentligt på den internationella ljusdagen den 16 maj.

Nordic Lighting Design Award vill uppmärksamma den fina ljusdesignkulturen i de nordiska länderna och lyfta fram det speciella med det nordiska ljuset.

Håll utkik på Ljuskulturs sociala media och här på hemsidan för mera information om tävlingen då ingen fysisk prisutdelning kommer att kunna anordnas i år med anledning av covid 19-pandemin.

Läs mer om projekten

Restaurant Frantzén
Ekonomikum
Tidigare vinnare av Nordic Lighting Design Award

Publicerad den 7 maj 2020
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2020

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här