Enerigåtgång: dagsljusstyrning i kombination med närvaro- eller frånvarostyrning.
Ett exempel på ett konferensrum med 6 armaturer och 2 tryckknappar som kommunicerar trådlöst (fristående enrumslösning). Samma konferensrum skulle som option kunna kommunicera vidare med gateway, för utökad funktionalitet.
Teknik

Trådlöst

Artikelserie om belysningsstyrning, del 2:

Att styra belysningen trådlöst är en het trend och utvecklingen går snabbt.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Att det går att spara mycket energi genom att använda ljusstyrning i en belysningsanläggning vet vi sedan länge. Med sensorer som mäter och justerar belysningsstyrkan efter dagsljusets förändring i kombination med detektering av närvaro är en lösning som kan spara ca 50 procent energi i en ny anläggning jämfört med en utan belysningsstyrning. LED-tekniken har på senare till flyttat fram positionerna till ytterligare helt nya nivåer.

En utmaning i många projekt där man vill satsa på ljusreglering har dock varit behovet av extra styrkablar till belysningsarmaturer. Det innebär naturligtvis ett extraarbete och kostnad – ett faktum för alla installationer men allra mest kostsamt i renoveringsprojekt då elinstallationen måste, i så fall, både revideras och kompletteras. De flesta av belysningsinstallationer är idag renoveringsprojekt och i många fall väljer man bort den stora energisparpotentialen genom styrning, just i rädslan av extrakostnaden för förändrad el-infrastruktur.

Tack vare den snabba teknikutvecklingen på belysningsområdet skulle många projekt istället möjliggöras med:

  • Kostnadseffektiva sensorer med kort återbetalningstid
  • Trådlös kommunikation för att kunna adressera fler applikationer och installationer
  • Ett enklare konfigureringssätt än många av dagens existerande.

Med ny teknik kan belysningsstyrning lösas på ett enkelt och effektivt sätt genom sensorer med trådlös kommunikation som gör armaturen trådlöst uppkopplad. Det innebär att nya armaturer kan installeras i en befintlig elinstallation och använda befintlig elkraft!

OM TEKNIKEN

Nya belysningsarmaturer utrustas med sensorer som kommunicerar med varandra trådlöst.

Den trådlösa kommunikationen kan ske via olika protokoll, t.ex. Zigbee och/eller Bluetooth. Armaturerna kan styras i flera olika eller gemensamma grupper/zoners som man definierar.

Den manuella styrningen kan ske från flera manöverenheter såsom smartphones och/eller tryckknappar med trådlös kommunikation för den aktuella typen.

Den nya tekniken möjliggör också konfigureringen av en belysningsinstallation på ett modernare, enklare och mer användarvänligt sätt. En smartphone-app som laddas hem med ett användargränssnitt som kan hjälpa och enkelt guida användaren – i motsats till många tidigare överarbetade lösningar som kunde uppfattas som både svåra att förstå och använda.

En avsevärd förenklad konfiguration tillsammans med trådlös kommunikation ger dessutom flexibilitet i applikationen om man, t.ex. vill förändra användandet av en lokal. Istället för att kablage behöver dras om krävs bara en trådlös om-konfigurering.

UTVECKLINGEN

Det pågår en ständig utveckling inom detta teknik­område. Med både att kunna ansluta flera rum i systemet men också att kunna komplettera med nya funktioner. Exempel på detta är bl.a. molnfunktioner, med vilka ytterligare funktionaliteter kan skapas och information lagras. På detta sätt kan data om, t.ex. energiförbrukning lagras, för att ge en belysningsinstallation en naturlig koppling till Internet of Things, IoT, med intressanta mervärden.

Det finns flera olika lösningar med mer eller mindre förvalda och integrerade funktioner. Konsultera därför alltid med leverantören så att du får den lösning du förväntat dig! Det finns också flera förekommande protokoll som används för att möjliggöra den trådlösa kommunikationen. Gemensamt för dessa trådlösa protokoll är att de används mellan armaturer och ex tryckknappar.

Tänk på att det finns begränsningar i avståndet mellan de olika enheterna. Beroende på valt protokoll och fabrikat kan man återfinna olika egenskaper som självlärande funktionalitet, Mesh network-teknik, m.m.

Tänk igenom vilken funktionalitet som behövs i projektet för att välja rätt teknik och låt inte längre elinstallationens infrastruktur begränsa varken i nya eller renoveringsprojekt.

 

Publicerad den 1 september 2017
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2017

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här