”Från spaljén hänger armaturer med olika form, färg och montagehöjd för att ge ett levande intryck. Precis som i en trädgård där ljuset sipprar ner genom lövverken i träden.”
En specialdesignad spaljé blev lösningen, både för att skapa intimitet och också användas för upphängning av bra belysning i läshörnan.
Med egna ord

Upplyst läshörna

WSP Ljusdesign fick 2014 uppdraget av Akademiska Hus att skapa en trivsam ljusmiljö för studenterna i en av Umeå Universitetsbiblioteks studiesalar. Önskemål från beställaren
var flexibilitet och en färgstark karaktär.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Umeå universitetsbibliotek (UmUB) är det största forskningsbiblioteket i Norrland. Främsta målgrupper är forskare, lärare och studenter vid Umeå universitet men även allmänheten är välkommen.

Läshörnan som ligger i ett hörn av Studie­salen på entréplan har 11 m i takhöjd och dagsljusinsläpp från taket. Under många av Umeås vintermånader når dagsljuset aldrig ner genom takfönstren och en utmaning bestod i att skapa en tillräcklig ljusnivå även under dessa tider. Den befintliga belysningen som satt nära taket var otillräcklig och behövde därför kompletteras. Vid läshörnan fanns även en dekorativ golv­armatur samt skrivbordsarmaturer vid datorerna.

Vid uppdragets uppstart anordnades ett möte med ljusdesigner, beställare och representanter från verksamheten. Ett platsbesök gjordes tillsammans och ett krav från UmUBs personal var flexibilitet då sofforna ofta möbleras om. Att placera armaturer på golvet var ingen tänkbar lösning. Önskemål om att skapa en rumskänsla som verkar inbjudande och syns från långt håll framkom. Att ge en stark karaktär åt platsen, gärna med färger var också önskvärt. Sammarbetet med verksamheten på UmUB var en viktig del i det goda resultatet.

Lösningen

Visionen var att återskapa känslan av att sitta i en trädgård. Med möjlighet att ta del av dagljusets skiftningar. Lösningen blev att designa en träspaljé som pendlas i stålvajrar från taket placerad 3,7 m över golv. På så vis skapas ett tak som tar ner skalan och ger läshörnan en mer intim känsla utan att ta bort rymden i rummet. Den rustika träkonstruktionen bryter av och plockar in naturen.

Spaljén består av två stycken längs­gående limträribbor på 7 m längd och fyra stycken korsande ribbor på 6 m längd. Från spaljén hänger armaturer med olika form, färg och montagehöjd för att ge ett levande intryck. Precis som i en trädgård där ljuset sipprar ner genom lövverken i träden. Armaturerna är väl avbländade och ger tillsammans en väl upplyst studieplats. Det grå filttyget på Muutos armatur Under the Bell går igen i material på soffor, matta och skrivbordsvägg. På så sätt samverkar ljusinstallationen men resten av rummet på ett fint sätt. Samma armatur fungerar även som ljuddämpare med filtmaterialets unika egenskaper. Zeros Tutti Frutti ger en lekfullhet och färgerna samspelar med lila och grönt som redan finns i lokalen.

WSP Eltekniks Patrik Nilsson utförde elprojekteringen som blev lite av en special­are då installationen även skulle vara snygg ovanifrån. Lösningen blev att fräsa ett spår uppe på träbalkarna längs hela dess längd där kablage och kopplingsdosor placerades. Dessa täcktes med ett lock som skruvades fast när elinstallationen var klar. Konstruktionsberäkningar utfördes av WSP byggprojekterings Leif Hellgren. Slutligen blev det lokala Martinssons Byggsystem KB som levererade träspaljén.

Resultatet har blivit mycket uppskattat av både verksamheten och studenterna. Lizette Nilsson på UmUB berättar:

– Det var väldigt värdefullt för oss att få träffa en ljusdesigner som förstod våra behov och kunde ta fram en lösning speciellt för oss. Vi ville ha något funktionellt som dessutom kunde fungera som blickfång och ett statement och det fick vi. Vi är väldigt nöjda med lösningen. Rummet är stort och rätt neutralt så belysningen blir som en konstinstallation i sig. Jag gillar att den tar plats och liksom ”äger” sitt utrymme!

Publicerad den 30 augusti 2016
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2016

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här