Företagsnytt

Belid tecknar rekordavtal på biologiskt ljus för äldre

Efter flera år av utvecklingsarbete följt av offentliga upphandlingar är ramavtalet mellan Belid Lighting Group och Köpenhamn samt Århus kommun i hamn. Det totala värdet är 160 miljoner danska kronor (motsvarande 250 miljoner SEK) under en fyraårsperiod och är Belids största ramavtal någonsin. Projektet syftar till att genom specialutvecklade belysningslösningar med biologiskt ljus tillgodogöra äldres brist på dagsljus och skapa ökat välbefinnande.

Det åldrande ögat kräver tre gånger så mycket ljus som det unga för att tillgodogöra sig dagsljusets positiva effekter. Nu har Belid Lighting Group tillsammans med forskare, teknikkonsulter och den danska designstudion Lyhne Design, tagit fram lösningar som gör stor skillnad i människors vardag i äldreboenden.

Samverkan mellan kommuner, Belid Lighting Group och Lyhne Design, tillsammans med boende och medarbetare på äldreboende, har varit en viktig del i utvecklingsarbetet. Belysningen har testats på äldreboende med positivt resultat. De boende upplevde förbättringar i både sömnkvalitet, dygnsrytm och välbefinnande överlag. Även medarbetare har noterat genomgående bättre arbetsmiljö och välbefinnande.

Två kollektioner lampor, i två olika designutföranden har utvecklats – SolMate samt RoomMate. Tekniken är densamma och är baserad på en inbyggd förprogrammerad ljuskurva som fastslår dygnsrytmen. Under morgon och kväll har armaturen ett varmt ljus med låg styrka som automatiskt växlar upp i styrka mitt på dagen. Lamporna är en praktiskt plug & play-lösning för enkel hantering och att kunna flyttas runt och installeras där behov finns.

All tillverkning sker i Varberg där företaget varit verksamt sedan 1969. Belysningen sätts nu i produktion och den första ordern förväntas lämna Varberg i oktober. Avtalet innefattar även en option på ramavtal med ytterligare åtta danska ­kommuner. Under projektets gång har lösningarna vidare­utvecklats med anpassning för skolor, kontor och andra offentliga miljöer.

Publicerat den 8 december 2023

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här