Brottspreventiv belysning till Solna

Med hjälp av medel från det strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige ska Stiftelsen ­Trygg­are Sverige, Light Bureau och Solna stad ta fram en brottspreventiv modell för smart belysning.

Belysning har en påvisad positiv effekt på trygghet och reducerar kriminalitet.

Samtidigt har de ökade elpriserna medfört att många kommuner planerar att släcka ned utomhus- och gatubelysning för att minska kostnaderna. De negativa effekter det kan ha för samhället, både vad gäller invånarnas utsatthet för brott och otrygghet, kan bli enorma.

Målet med Solnas brottspreventiva projekt är att utveckla en modell som visar hur smart belysning kan planeras, förvaltas och underhållas hos en kommun. Resultatet kommer vara fritt tillgängligt för att spridas, för att öka kunskapen och sänka tröskeln för kommuner att våga satsa på system som ofta uppfattas som komplexa att svåra att förstå.

– Vårt projekt syftar till att öka kunskapen om hur en kommun kan arbeta med smart belysning för att öka säkerheten och tryggheten i den offentliga miljön på ett klimatsmart och jämlikt sätt, säger kriminologen Marika Haug (Stiftelsen Tryggare Sverige).

Projektet sätter användaren och organisationen i fokus och resultatet kommer slutredovisas under våren 2024.

Publicerat den 3 maj 2023

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här