Elsäkerhet och ansvar

Elsäkra lösningar är självklart av största vikt när nya lösningar tas fram med anledning av lysrörsutfasningen. Belysningsbranschens Tekniska kommitté har rett ut med Elsäkerhetsverket angående vad som gäller i följande situationer:

Ersätt ljuskällan med en motsvarande LED-ljuskälla:

Till många ljuskällor som berörs finns det LED-ersättare (retrofit). Att ersätta med en sådan är okej så länge ljuskällan uppfyller gällande krav motsvarande den ljuskälla man ersätter.

Observera att vid olika applikationer behöver man givetvis också säkerställa att belysningskvaliteten blir den önskade, det finns skillnader mellan konventionella lysrör och LED-lysrör.

Vid ombyggnad av befintlig armatur med LED-lysrör 230V eller LED-lysrör med extern driver

Båda alternativen kräver extra dokumentation om ombyggnaden. Anläggningsägaren bär ansvaret. I båda fallen blir armaturens CE-märkning är förverkad.

Modern LED-modul med dimbar LED-driver (ombyggnadskit från OEM)

Om tillverkaren av ombyggnadskittet testar för den aktuella armaturen, dokumenterar samt lämnar instruktion för ombyggnad så blir armaturen CE-märkt på nytt. Ansvaret ligger hos tillverkaren av ombyggnadskittet.

Publicerat den 3 maj 2023

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här