Föreningen SE RUM upplöst

SE RUM – Förening för ökad kunskap om färg och ljus upplöstes 2018. Arbetet går dock vidare.

Föreningen SE RUM har under tolv år bidragit till att påverka utvecklingen inom det integrerade kunskapsområdet perception/färg och ljus. Det hela startade med föreningen Visuella Världar från 2005 som 2008 bytte namn till SE RUM och 2013 öppnades upp för en bredare publik – för alla med intresse för färg och ljus.

Några av de stora verksamhetsmålen som också nåddes kan kortfattat sammanfattas enligt följande:

• En ökad samverkan mellan färg- och ljusföretag, ljus- och färgföreningar och utbildningar – genom en rad olika projekt och aktiviteter

• Att ta fram kurslitteratur om hjärte­frågan både på svenska – FÄRG & LJUS för människan i rummet (Svensk Byggtjänst 2014) för utbildningar i Sverige men också på engelska för hög­skole­utbildningarna i Norden – Colour & Light. Spatial experience (Routledge – Taylor & Francis Group 2017)

• Att påverka och arbeta för att få till stånd utbildning på högskolenivå inom ämnesområdet färg-ljus-rum: Sedan läsåret 2017 – 18 hålls en ordinarie färg- och ljusutbildningskurs vid Institutionen för Arkitektur i Lund.

Hösten 2016 kontaktade SE RUMs styrelse LTH om möjligheten att få till stånd en ny pedagogisk perceptionsstudio där. Idag finns intentioner för att det blir så. Man föreslog också ett årligt öppet event, SYN-TES-symposiet, och i september 2017 hölls det första. Nästa symposium har temat Färgen, ljuset och det meningsfulla rummet och hålls den 10 april i år.

Efter att styrelsen i mars 2018 konstaterat att föreningen fyllt sin uppgift upplöstes SE RUM två månader senare i maj. Förutom symposier vid LTH fortsätter nätverkande bl.a. via Facebook-gruppen SYN-TES – Det nordiska interdisciplinära nätverket för färg och ljus.

Publicerat den 22 mars 2019

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här