Light Collaboration Network

Första fysiska konferensen

Den 12 maj anordnade Light Collaoration Network sin allra första fysiska konferens –”Light Awareness – Measurement and Application”. Detta skedde på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) och samlade ca 85 deltagare bestående av studenter, forskare och företag. Syftet med konferensen var dels att informera främst studenter om ny forskning om hur ljus påverkar välmående, dels sammanföra ljusdesignstudenter från olika lärosäten.

Omkring 35 ljusdesignstudenter från JTH (grund) och KTH i Stockholm (master) fanns med på konferensen tillsammans med forskare och lärare från JTH, KTH, Lunds universitet och Umeå universitet. Där deltog även representanter från Fagerhults Belysning och Hide-a-lite. Det bjöds på föreläsningar och experiment om ljusflimmer, bländning, olika färgtemperaturer och mätning av ljus m.m. Första dagen avslutades med en guidad tur i Jönköpings stads- och belysningsmiljö. Andra dagen ordnades studiebesök hos Fagerhults Belysning, Westal samt Hide-a-lite norr om Jönköping, främst avsedda för studenterna från KTH. Studiebesöken erbjöd rundvandringar, praktiska prova på-inslag, ljusdesign-workshop och föreläsning.

Hela konferensen var mycket uppskattad av deltagarna.

Elsa Frisén som läser masterutbildningen i ljusdesign på KTH, tyckte det var väldigt lärorikt att vara med på konferensen.

– Det är värdefullt för oss att få träffa alla kunniga forskare och kul att utbyta tankar och idéer med ljusdesign­studenterna på JTH.

I ett av ljusdesignlabben visades olika typer av belysning med så kallade 60×60-plattor och alternativ till dessa.Det var en blandning av existerande produkter på marknaden och för tillställningen egenhändigt byggda lösningar, men även inkluderande en äldre beprövad armatur med T5-lysrör och raster. Att samtidigt, sida vid sida, betrakta dessa olika armaturer, och att också demonstrera detta för en stor grupp ljus- och belysningsintresserade var mycket berikande. Insikterna, diskussionerna, och reflektionerna var många. Det blev till exempel uppenbart att detta rör sig om mycket olika armaturer, med olika tillämpningsområden, och som i många fall är svåra att byta ut mot varandra.

Att ordna möten som dessa, där kunskap sprids, insikter görs och nya kontakter knyts har stor betydelse och är en anledning till att Light Collaboration Network existerar.

Det leder till interaktioner, synergieffekter och samarbeten.

Se en liten film från konferensen


Light Collaboration Network for Research and Education

Webb: www.lightcollaboration.net

E-post: info@lightcollaboration.net

Publicerat den 18 oktober 2022

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här