Svenska Ljuspriset

Fyra finalister tävlar om prestigefyllda Svenska Ljuspriset

Idag presenterades finalisterna till Svenska Ljuspriset. Fyra projekt tävlar om det prestigefyllda priset, som i år delas ut för 24:e gången. Det är en hård konkurrens mellan fyra projekt, två i Malmö och två i Stockholm.

Priset delas ut för att belöna ett projekt där ljus använts på ett framgångsrikt sätt för att skapa en visuell upplevelse i samspel med arkitekturen. Syftet är att uppmärksamma belysningens betydelse för människa och miljö och för att lyfta fram den höga nivån av ljusdesiger i Sverige.

Årets finalister:

King K36, kontoret hos spelföretaget King i Stockholm
– Malmö Live-konserthuset
– Stockholms Rådhus (exteriörbelysning) samt Rådhusparken
– Trafikplats Spillepengen i Malmö

Vinnaren tillkännages vid prisutdelningen i samband med Ljusdagen den 6 september 2016 på Berns Salonger i Stockholm.

Länk till nyhetsmaterial och mera information om finalisterna

***

Fakta om Svenska Ljuspriset
Svenska Ljuspriset är en årlig tävling arrangerad av de tre belysningssällskapen: Sydsvenska, Västsvenska och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur.

Tävlingen syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige och vill lyfta fram projekt där ljus använts på föredömligt sätt för att förstärka anläggningens funktion och arkitektur. Juryn bedömer såväl visuella, estetiska, funktionella, tekniska, som drifts-ekonomiska aspekter och vill lyfta fram projekt eller delar av projekt som har intressanta kvaliteter vad gäller tekniska lösningar, gestaltning, brukaraspekter eller driftsekonomi.

Tävlingen arrangeras nu för 24:e året i rad och det är projekt färdigställda i Sverige under 2015 som tävlar.

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare