Ljusdesigneryrket

Hallå där, Jonas Ek ny ordförande i Svensk Ljusdesigner

Jonas Ek, ljusdesigner hos Sweco i Göteborg tog i ­våras över stafett­pinnen från ­Helena Aman Johansson­ som ordförande för föreningen Svensk Ljusdesigner. Ljuskultur fick möjighet att ställa några frågor om läget för föreningen och yrkes­kåren.

Vad är det viktigaste du vill att föreningen ska åstadkomma under ditt första år som ordförande?

– Fortsätta utveckla de spår vi jobbat med under det senaste året; bl.a. med hur Svensk Ljusdesigner kan stötta våra beställare för att handla upp bra ljusdesign.

Det ser ut som att ett flertal ljusdesigners än tidigare har under senare tid gått över till leverantörssidan. Stämmer denna reflektion och vad beror det på, i så fall, enligt dig?

– Det finns nog flera faktorer till detta. En kan vara att man efter flera år som konsult känner att man vill prova något nytt men inte byta bransch. En kan vara att leverantörssidan ser att de behöver kompetensen för att vara en attraktiv partner. Vi ser också exempel på det omvända bl.a. min nyaste kollega som arbetat på leverantörssidan flera år.

Även fler kommuner verkar engagera ljusdesinger i sin egen verksamhet, stämmer denna bild?

– Ja, jag är beredd att säga att detta stämmer. Det är mycket glädjande att ljusdesignkompetensen finns på beställarsidan. Min erfarenhet är att det avsevärt höjer kvalitén på de projekt som genomförs.

Hur ser arbetsmarknaden för ljusdesigners ut idag?

– Med rådande världsläge och en osäker konjunktur framöver skulle jag säga att det ser väldigt olika ut ­beroende på vilket kundsegment man har. Erfaren­heten säger att statligt och kommunalt byggande inte påverkas lika starkt som den privata sektorn.

Vilka är de största utmaningarna inom ljusdesign­branschen just nu?

– Utvecklingen med ökande energipriser ­kommer garanterat påverka hur projekten utvecklas. ­Beställarna kommer med stor sannolikhet vara mer noggranna med sin energihushållning. Min förhoppning är att det kommer leda till mer fokus på kvalitét och ett större fokus på medveten ljus­gestaltning snarare än på kvantitet.

Publicerat den 18 oktober 2022

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här