Projektnytt

Helsingbors rådhus har fått ny fasadbelysning

Redan 1996 utfördes en belysningsinstallation på Rådhusets torn som också fick ett hedersomnämnande i Svenska Ljuspriset. Nu har hela fasaden fått ny belysning.

Eftersom byggnaden är K-märkt har möjligheterna varit väldigt begränsade. T ex har det bara tillåtits att montera några få armaturer på fasaden och då endast under förutsättning att dessa är i specialfärg och att installationerna är varsamt utförda för att inte synas eller förstöra byggnadens unika tegel-, kalkstens- och granitdetaljer. Det har inte heller varit möjligt att montera nya stolpar eller master och på så vis belysa fasaden.

Att få till en vacker belysning med dessa begränsningar har varit en stor utmaning och en utdragen process där ett flertal idéer, förslag och utföranden har studerats och provbelysningar har genomförts.

Utformningen av belysningen och installationerna har utförts i mycket nära samarbete mellan Helsingborgs stad, ljusdesigner Jan Ebbesson, Janebbe Elkonsult & Ljusdesign, elkonsult Jens Wiberg, Elteknik i Helsingborg, antikvariskt sakkunnig Maria Sträng och alla övriga inblandade i projektet.

Byggnaden har behandlats med stor respekt och arbetet har utmynnat i en belysning med fokus på att framhäva Rådhuset, inte att ljusinstallationen i sig skall vara något spektakulärt.

Sammantaget ges Rådhuset en ny belysning i en varm ton som fungerar väl ihop med byggnaden. Visionen har varit att få tillbaka ett riktmärke som ger ännu en dimension åt omgivningen och förskönar stadens centrum ­ytterligare.

Publicerat den 21 maj 2018

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här