Projektnytt

Historia i tidsenlig ljussättning

Det arkeologiska museet i Madrid, som nyligen renoverats, fokuserar på iberisk konst. De historiska utställningsföremålen belyses med en expressiv och intressant framtoning.

Den nyklassiska byggnaden uppfördes på 1800-talet och har under årens lopp renoverats och byggts ut flera gånger. Huvudtanken vid den senaste renoveringen var att behålla den historiska byggnadens emotionellt tilltalande karaktär och anpassa museet till nutidens krav.

Hela utställningen belyses med accentuerande ljus från Erco. Varje utställningslokal har en ljusregleringsnivå som anpassats till utställningsföremålen storlek och yta. Damen från Elche är ett av de viktigaste konstverken. Bysten står i centrum framför en rödbrun bakgrund i ett rum som i övrigt domineras av ljusa färgnyanser. Den ljussätts med tre Optec strålkastare – två med ljusfördelningen spot från sidorna och en med ljusfördelningen wide flood bakifrån. Ljusfärgen varmvitt 3000K lyfter fram kalkstenens färg. I spelet mellan ljus och skugga framträder bystens konturer mycket tydligt. De nedåtriktade ögonen ligger i en lätt skugga medan ögonlocken är mycket ljusa. Därmed uppstår ett intressant och levande uttryck.

Ljusdesign: Joni Rueda, Madrid, Spanien

Publicerat den 21 maj 2018

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här