Jan Garnert
Stora Förtjänstpriset

Jan Garnert mottagare av Stora Förtjänstpriset 2017

Jan Garnert är årets mottagare att Stora Förtjänstpriset som delas ut av Bertil och Britt Svenssons Stiftelse för Belysningsteknik. Han får priset för att han sätter belysning i större sammanhang genom att beskriva dess plats i historien och visar vilken betydelse ljus och belysning har, och har haft, för människan och samhället.

Jan Garnert är mottagare av Stora Förtjänstpriset 2017. Garnert är etnolog, teknikhistoriker och Sveriges främsta expert på ljusets och belysningens kulturhistoria. Genom sitt arbete har han öppnat mångas ögon för belysningens inverkan på människors arbete och fritid och han har även nedtecknat den svenska belysningshistorien. Detta bl.a. genom avhandlingen Anden i lampan (1993), boken Ut ur mörkret (2016) ett stort antal föreläsningar och två filmer. Han tilldelas priset för att ha gett belysningen och det elektriska ljuset en tydlig plats i Sveriges historia och för att han på ett lättillgängligt sätt beskrivit ljusets betydelse för människan och hennes samhällen.

Läs mer

Publicerat den 6 september 2017

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här