Svenska Ljuspriset

Johanna Enger ny ­jurymedlem

Svenska Belysningssällskapet har valt ­Johanna Enger som sin representant i juryn för Svenska Ljuspriset.

Johanna har en bred designbakgrund med en masterexamen i ljusdesign från ALD/KTH och en kandidatexamen i industridesign från högskolan på Gotland samt studier i grafisk design, inredningsarkitektur, konstvetenskap och fotografi. Hon är i slutfasen av sin forskarutbildning i miljöpsykologi vid Lunds tekniska högskola, och driver tillsammans med forskare från LTH, RISE och HKR ljusforskningsprojektet Swedish Research Project on Perceptual Metrics for Lighting Design, i syfte att utveckla en grund till gemensamma definitioner och begrepp för upplevd ljuskvalitet.

Under åren har Johanna arbetat i en mängd olika typer av designrelaterade projekt inom innovation, konceptutveckling, ljusdesign och även ljuskonst. Hon har medverkat som medförfattare i boken ­Colour and Light – Spatial Experience, utgiven av Routledge och som redaktör för boken See the Light av Svante Pettersson. Johanna har under de senaste 10 åren också varit en flitigt anlitad föreläsare och workshopledare på design- och arkitekturutbildningar och branschkonferenser, oftast på temat ljus, färg och visuell perception.

Johanna Enger ersätter Anders Winell som SBS representant och arbetar nu tillsammans med Lars Fredén, arkitekt SAR/MSA, ljusdesigner, juryordförande, Västljus och Ingvar Eriksson, ingenjör, Sydljus, för att utse årets vinnare som koras den
5 september 2019 på Ljusdagen.

Publicerat den 30 januari 2019

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare