Intro
Light Collaboration Network

LCN session på Light Symposium

Den 21–23 september arrangerades Light Symposium 2022 på Aalborgs Universitet i Köpenhamn, med undertitel ”Re-thinking lighting design in a sustainable future”. Light Collaboration Network var självklart på plats och bidrog med en programpunkt under första dagen: LCN och bjöd in alla intresserade till diskussioner kring tre utvalda teman, under en timme. Diskussionsämnena hade i förhand röstats fram online utifrån frågan ”What’s your favorite topic” på LCNs hemsida. Bland nio valbara alternativ blev följande tre ämnen mest populära:

• Light and Sustainability

• Light and Health

• Light and Spaces

Sessionen bestod alltså av tre diskussionsgrupper, där varje grupp modererades av medlemmar ur LCNs kommitté. Gruppdiskussionerna pågick i 45 minuter, och sessionen avslutades med en 15 minuters diskussion där alla deltagare delade med sig av vad som pratats om vid just deras bord.

Totalt deltog 23 personer, med vitt skilda bakgrund och från olika delar av världen, alla så klart med någon förankring till ljus och belysning. Bland dem fanns ljusdesignstudenter, forskarstuderande, forskare, andra studenter, ingenjörer och representanter från industri. Diskussionerna hade utgångspunkt ur rådande och framtida utmaningar inom de olika ämnena.

Naturligt nog kretsade mycket av diskussionerna kring hållbarhet – som ju var huvudtemat för Light Symposium – inom alla tre ämnena. Det talades om effektivitet och styrning av ljus – till exempel i termer av passande spektrum och nivå för olika djurarter, om livslängd och återanvändning av produkter, om dygnsrytm, mänskligt beteende och rekyleffekten. Energikrisen diskuterades och om huruvida besparing av belysning verkligen är en effektiv åtgärd. Sparar man verkligen energi på att ställa in ett publikt ljusevent? Om 10 000 människor besöker en festival är det 10 000 människor som inte använder el hemma.

Exakt vad alla diskussionerna kom fram till är egentligen sekundärt. Syftet med sessionen var nätverkandet, att människor möts, frågor ställs och tankar delas, inte diskussionsresultaten i sig. Men en erfarenhet från sessionen var att det finns en stor efterfrågan på expertis inom ljus och belysning. Där kan Light Collaboration Network fylla en viktig funktion.

Vad är ett viktigt ämne för dig att diskutera? Hör av dig med tips eller önskningar till Light Collaboration Network.

Light Collaboration Network for Research and Education

Webb: www.lightcollaboration.net
E-post: info@lightcollaboration.net

Publicerat den 2 december 2022

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här