Ljuskonst

Liz West på London Design Festival

Den brittiska ljuskonstnären Liz West har ­skapat ett verk till årets Design Festival i ­London på uppdrag av det världskända varuhuset Fortnum & Mason.

Resultatet är Iri-Descent, ett ambitiöst verk bestående av 150 delikat upphängda kuber. Kuberna är klädda med starkt ­reflekterande och lysande dikroisk film, som speglar och belyser omgivningen. Kuberna verkar ändra färg när besökaren rör sig runt verket. Det finns två färg­variationer som systematiskt växlar ­överallt – varmt och svalt – och erbjuder ett brett sortiment av nyanser. Valet av material förkroppsligar Wests intresse för förhållandet mellan färg och ljus och deras förmåga att förbättra åskådarens uppfattning om verket.

Iri-Descent utgör en del av en pågående serie rumsliga ljusverk baserade på ­forskning om färgteori och ljusfält med en ambition att omvandla arkitektoniska utrymmen och offentliga miljöer. West arbetar i olika medier och blandar lysande färg och ljus i en provokation av sensoriska reaktioner. Med IriDescent vill hon uppmuntra ­besökaren att se ­rymden på ett nytt sätt och undersöka hens personliga förhållande till färg och ljus.

Verket är utställt på Fortnum & Mason fram till den 25 oktober.

Publicerat den 16 oktober 2019

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här