Nyheter

Nu slocknar koltrådslampan

Från och med den 27 februari 2016 förtydligar EU-kommissionen begreppet speciallampor vilket innebär att glödtrådslampor fasas ut från marknaden.

Sedan 2009 har successivt ineffektiva glödlampor ersatts med lågenergilampor och LED-lampor. Men glödtrådslampan som egentligen är en glödlampa, har på grund av en otydlighet i lagstiftningen betraktats som speciallampa och har därför varit ett undantag från lagkraven. EU-kommissionen har nu gjort ett förtydligande genom en så kallad tilläggsförordning, där det framgår att glödtrådslampor inte är speciallampor utan tvärtom omfattas av gällande lagkrav.

– Vi välkomnar EU-kommissionens förtydligande eftersom det hittills rått oklarheter om vad som gäller. Nu öppnar de skärpta lagkraven upp för att fler konsumenter kommer att spara energi genom LED-lampor som ger samma varma sken, säger Peter Bennich, ansvarig för lagstiftningen för belysning vid Energimyndig­heten.

Publicerat den 5 april 2016

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.        m

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här