Nyheter

Nu slocknar koltrådslampan

Från och med den 27 februari 2016 förtydligar EU-kommissionen begreppet speciallampor vilket innebär att glödtrådslampor fasas ut från marknaden.

Sedan 2009 har successivt ineffektiva glödlampor ersatts med lågenergilampor och LED-lampor. Men glödtrådslampan som egentligen är en glödlampa, har på grund av en otydlighet i lagstiftningen betraktats som speciallampa och har därför varit ett undantag från lagkraven. EU-kommissionen har nu gjort ett förtydligande genom en så kallad tilläggsförordning, där det framgår att glödtrådslampor inte är speciallampor utan tvärtom omfattas av gällande lagkrav.

– Vi välkomnar EU-kommissionens förtydligande eftersom det hittills rått oklarheter om vad som gäller. Nu öppnar de skärpta lagkraven upp för att fler konsumenter kommer att spara energi genom LED-lampor som ger samma varma sken, säger Peter Bennich, ansvarig för lagstiftningen för belysning vid Energimyndig­heten.

Publicerat den 5 april 2016

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här